PROMO

Το λαϊκό καπηλειό στη via Stabiana της Πομπηίας

Θαμμένα κάτω από παχιά στρώματα λάβας, «ανενεργά» εδώ και αιώνες, βλέπουν ξανά το φως της ημέρας. Ένα ακόμα από τα σνακ μπαρ της Πομπηίας, που… διέκοψε τη λειτουργία του λόγω ανωτέρας βίας – βλ. έκρηξη του Βεζούβιου -, αποκαλύπτεται και δίνει πολύτιμα στοιχεία για τον γαστρονομικό πολιτισμό της Ναπολιτάνικης επαρχίας στον 1ο μ.Χ. αιώνα.

07.01.2021

Θαμμένα κάτω από παχιά στρώματα λάβας, «ανενεργά» εδώ και αιώνες, βλέπουν ξανά το φως της ημέρας. Ένα ακόμα από τα σνακ μπαρ της Πομπηίας, που… διέκοψε τη λειτουργία του λόγω ανωτέρας βίας – βλ. έκρηξη του Βεζούβιου -, αποκαλύπτεται και δίνει πολύτιμα στοιχεία για τον γαστρονομικό πολιτισμό της Ναπολιτάνικης επαρχίας στον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Στην Πομπηία έπιναν άφθονο καλό κρασί. Το περίφημο Lacryma Christi που παράγεται και σήμερα στους αμπελώνες στις πλαγιές του Βεζούβιου. Το σέρβιραν στα καπηλειά της πόλης, μαζί με εδέσματα από πετεινούς και κυνήγια, λιχουδιές από καλά καρυκευμένο χοιρινό κρέας, αυγά κότας και χήνας, σαλιγκάρια, ψάρια και όστρακα, φρούτα και ψωμί.

Επί δυο χρόνια, αρχαιολόγοι ερευνούσαν επισταμένως την περιοχή “Regio V” της Πομπηίας, ώσπου λίγες ημέρες πριν, στις αρχές του Δεκέμβρη, εμφανίστηκε το εσωτερικό του σνακ μπαρ της περιοχής, με έξοχες και πολύ καλοδιατηρημένες διακοσμητικές νωπογραφίες – όπως η Νηρηίδα που ιππεύει ένα θαλάσσιο άλογο.

«Μετά από 80 αντίστοιχες ανακαλύψεις θερμοπωλείων που έχουν βρεθεί στην αρχαία πόλη που καταστράφηκε το 79μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου, είναι η πρώτη φορά, που αναλύεται σε βάθος μια περιοχή εστιατορίου και τα αποτελέσματα από τα ευρήματα που οδηγήθηκαν για εργαστηριακές αναλύσεις θα είναι πολύ σημαντικά» εξηγεί ο Massimo Osanna, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε υπολείμματα τροφίμων, οστά ζώων και οστά ανθρώπου, θύματα της έκρηξης. Μαζί βρέθηκαν και ειδικά δοχεία σαν μεγάλα βάζα (dolia), τα οποία ήταν ενσωματωμένα σε έναν χτιστό πάγκο και τοποθετημένα στην πλευρά του καταστήματος που έβλεπε στον δρόμο στη via Stabiana, μεταξύ του Vicolo delle Nozze d’Argento (Δρομάκι των Αργυρών Γάμων) και του Vicolo dei Balconi (δρομάκι των Μπαλκονιών).

Από εκεί οι κάτοικοι της γειτονιάς μπορούσαν να επιλέξουν φαγητό. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Chiara Corbino, μεταξύ άλλων, στο θερμοπώλειο της περιοχής 5, σερβίρονταν εδέσματα από μίγμα χοιρινού και ψαριού, πιάτα με σαλιγκάρια, ψάρι και πρόβατο σε στυλ σούπας ή στιφάδο, ενώ κάποιοι από τους αρχαιολόγους πιστεύουν ότι το θερμοπώλειο σέρβιρε κι ένα φαγητό που συνδύαζε όλα αυτά τα είδη μαζί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών