ΣΥΝΤΑΓΕΣ

8 ιδέες για φαγητό σε μπολ για το σχολείο και το γραφείο

Τι θα φάνε τα παιδιά στο σχολείο; Τι θα τσιμπήσουμε κι εμείς στη δουλειά; Δύσκολο task το καθημερινό ταπεράκι... Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου μάς δίνει ιδέες.

Φωτογραφίες: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Το σχολικό κολατσιό είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες, για την οποία θα χρειαστεί να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα: τις ιδιοτροπίες των παιδιών με τις αγωνίες των μεγάλων για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Εμείς σας δίνουμε το δικό μας «λυσάρι»: οχτώ ιδέες για νόστιμα μικρογεύματα σε μπολ, με τα συνοδευτικά τους. Και μαζί, κάποιες οδηγίες για να κάνετε με αυτοπεποίθηση τους δικούς σας συνδυασμούς.

Προετοιμαζόμαστε σωστά

  • Αφιερώνουμε λίγο χρόνο το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ για λιχούδικα γεύματα που θα πάρουν τα παιδιά στο σχολείο (κι εμείς στο γραφείο). Φροντίζουμε να τους δίνουν ενέργεια, να τα τρώνε εύκολα χωρίς να λερώνονται και χωρίς να στάζουν από τα μπολ.
  • Προμηθευόμαστε τα κατάλληλα σκεύη, με γνώμονα την πρακτικότητά τους αλλά και τη φιλικότητά τους προς το περιβάλλον, αποφεύγοντας πλαστικά μιας χρήσης. Αποφεύγουμε επίσης τις σούπες και τα κρεατικά και ψάρια με κόκαλα.

Οχτώ νόστιμοι και ισορροπημένοι συνδυασμοί

Οι συνδυασμοί που προτείνουμε είναι ισορροπημένοι και ταυτόχρονα εκπαιδεύουν τα παιδιά στο να διακρίνουν και να εκτιμούν τις απλές εποχικές γεύσεις. Εσείς θα διαλέξετε όποια τους ταιριάζουν και θα κάνετε μαζί τους τους δικούς σας συνδυασμούς.

Κοτόπουλο + ρύζι + ξηροί καρποί

Ξεκοκαλίζουμε 1 μικρή μερίδα από το ψητό κοτόπουλο της προηγούμενης ημέρας και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Το ανακατεύουμε με λίγη μουστάρδα απαλή, λίγη πάπρικα γλυκιά, αλατοπίπερο και ρίγανη. Βάζουμε στο μπολ φαγητού 1 μερίδα βρασμένο ρύζι (μαζί με βρασμένα λαχανικά, όπως αρακά ή καρότα) και από πάνω ρίχνουμε το κοτόπουλο.

Για επιδόρπιο, τους δίνουμε σταφίδες με αμύγδαλα καβουρδισμένα σε τηγανάκι για 2-3 λεπτά.

Ρολό κιμά + ψητά λαχανικά+ μήλο (ή άλλο φρούτο)

Μία φέτα από ρολό κιμά της προηγούμενης ημέρας (κατά προτίμηση με γέμιση λαχανικών) με τη συνοδεία ψητών καρότων. Είναι απίθανα και ξεφεύγουμε λίγο από τις συνηθισμένες ψητές πατάτες.

Γίνονται εύκολα: Καθαρίζουμε 1 κιλό τρυφερά μέτρια καρότα και τα απλώνουμε ολόκληρα σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με 1 κουτ. σούπας μέλι, αλατοπίπερο και 70 ml χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα καρότα με το μείγμα. Σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (ανάλογα με το πάχος τους). Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα κόβουμε σε κομμάτια ή σε φέτες. (Με τον ίδιο τρόπο ψήνουμε παντζάρια, κουνουπίδι και άλλα λαχανικά, ανάλογα με την εποχή.)

Για το τέλος ένα μήλο, που είναι και η εποχή του.

Λαδερό + γιαούρτι +ροδάκινο

Βάζουμε στο μπολ φαγητού μία μερίδα με το μπριάμ της προηγούμενης ημέρας (ή κάποιο άλλο λαδερό που τους αρέσει, όπως φασολάκια, αρακά ή γεμιστά κ.ά.) χωρίς πολλά ζουμιά. Τα λαδερά είναι ιδανικά για το σχολείο, γιατί τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου. Συμπληρώνουμε με αφράτα μικρά παξιμάδια, σταρένια, κρίθινα λαδιού ή όποια τους αρέσουν. Ταιριάζουν πολύ και τα χαρουποπαξίμαδα, που έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και πιθανόν να τους αρέσουν.

Τα λαδερά είναι ιδανικά για το σχολείο, γιατί τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε σε ισοθερμική τσάντα και ένα κεσεδάκι με γιαούρτι στραγγιστό (σε κάποια σχολεία έχουν και ψυγείο όπου μπορούν να τα αφήσουν) και ένα ροδάκινο ή άλλο φρούτο. Τα παιδιά μπορούν να συνοδεύσουν το μπριάμ με το μισό γιαούρτι και τα μισά παξιμάδια και στο υπόλοιπο γιαούρτι να σπάσουν με τα χέρια τους τα υπόλοιπα παξιμαδάκια και να συνοδεύσουν το φρούτο τους.

Αυγό + τσιπς κολοκυθιού + απίθανο γλυκό επιδόρπιο

Βράζουμε 2 φρέσκα αυγά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό), ώστε να γίνουν σφιχτά. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε 4 φέτες το καθένα ή στη μέση σε ένα μπολ. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Συμπληρώνουμε με τραγανά μπαστουνάκια τηγανητού κολοκυθιού: Κόβουμε 2 μέτρια κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια: τα κόβουμε πρώτα σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. και κάθε φέτα την κόβουμε σε λωρίδες 1 εκ. Αν δούμε ότι έχουν σπόρια στο κέντρο, αφαιρούμε αυτά τα κομμάτια, γιατί είναι υπερβολικά μαλακά. Τα αλατίζουμε και τα περνάμε από μπόλικο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν, περίπου για 2-3 λεπτά.

Για επιδόρπιο, προμηθευόμαστε ένα μικρό σταφιδόψωμο και το κόβουμε εγκάρσια στη μέση. Ανακατεύουμε 2 κουτ. γλυκού άλειμμα σοκολάτας (καλής ποιότητας) με 1 κουτ. γλυκού ταχίνι, 2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένες σταφίδες και λίγα αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα στον πολυκόφτη και κλείνουμε σε σάντουιτς.

Εναλλακτικά, τους δίνουμε 2 λεπτές φέτες από το μπανανόψωμο χωρίς γλουτένη.

 

Όσπρια αλλιώς + ωμά λαχανικά + σταφύλι

Ετοιμάζουμε από την προηγουμένη κεφτεδάκια οσπρίων, π.χ. από φακές*. Είναι ιδανικά γιατί είναι και στεγνά και τρώγονται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου. Συμπληρώνουμε με ένα μπολάκι σπιτικό χούμους και τραγανά μπαστουνάκια καρότου και κολοκυθιού, ώστε να τα βουτάνε μέσα. Δεν ξεχνάμε μερικά τρίγωνα κομμάτια αραβικής πίτας. Για το τέλος, ένα μικρό τσαμπί από την αγαπημένη τους ποικιλία σταφυλιού.

*Για τα κεφτεδάκια φακής:

Βράζουμε σε μπόλικο νερό 1 φλιτζ. τσαγιού φακές με 1 φύλλο δάφνης για 20-30 λεπτά ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τις στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις ρίχνουμε σε βαθύ μπολ. Τις χοντροθρυμματίζουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε 1 κουτ.σούπας ξερό δυόσμο, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά, 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γλυκιά γραβιέρα και 1 καρότο τριμμένο. Αλατοπιπερώνουμε, ζυμώνουμε και πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Τα περνάμε από μπόλικο αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το περιττό και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγουν τα περιττά λάδια.

Μακαρονοσαλάτα με ωμά λαχανικά

Ετοιμάζουμε μια σαλάτα ζυμαρικών με βίδες, κοχυλάκια ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά που τους αρέσουν, 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 2-3 ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι, και ένα ψιλοκομμένο μικρό αγγουράκι ή κολοκυθάκι. Προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας ανθότυρο φρέσκο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο (αν τους αρέσει).

Ωμά σαλατικά + τυρί + παξιμάδια:το τέλειο γεύμα

Συνδυάζουμε καλά πλυμένα ζουμερά ντοματίνια, λεπτά μπαστουνάκια τρυφερού αγγουριού και καρότου με κυβάκια σκληρής φέτας ή βουτυρένιας γραβιέρας. Συμπληρώνουμε με 2-3 μικρά και αφράτα λαδοπαξίμαδα με ρίγανη. Για το τέλος, 2-3 σπιτικά μπισκότα.

Αλμυρό κέικ + λαχανικά+ φρουτοσαλάτα

Βάζουμε στο μπολ φαγητού 2-3 φέτες από ένα αλμυρό κέικ της αρεσκείας μας. Συμπληρώνουμε με 6-7 ολόκληρα ντοματίνια, καλά πλυμένα. Για το τέλος, σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα αγαπημένα φρούτα του παιδιού, όπως ροδάκινο, μήλο, μπανάνα κ.ά., και προσθέτουμε λίγες ρώγες σταφυλιού. Περιχύνουμε με λίγο μέλι θυμαρίσιο και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών