ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δύο καφέδες που πολύ θα θέλαμε να πιούμε και στην Αθήνα

Στα καφέ του Τορίνο σερβίρουν δύο καφέδες που δεν έχουμε δει στα μέρη μας. Διορθώνουμε την παράλειψη δίνοντάς σας τις συνταγές για να τους φτιάξετε στο σπίτι.

14.07.2021
Φωτογραφίες: Shutterstock
Δύο καφέδες που πολύ θα θέλαμε να πιούμε και στην Αθήνα

Η κουλτούρα του καφέ στο Τορίνο είναι πολύ ανεπτυγμένη και τα καφέ-μπαρ της πόλης θεωρούνται από τα καλύτερα όλης της Ιταλίας. Δύο σπεσιαλιτέ που θα βρούμε στα μενού τους είναι ο κρύος shakerato, που δεν είναι τίποτα άλλο από καφές εσπρέσο χτυπημένος σε σέικερ με πάγο και σιρόπι ζάχαρης (αν τον πίνουμε σκέτο παραλείπουμε το σιρόπι). Από το χτύπημα αφρίζει και όταν σερβίρεται στο ποτήρι έχει ένα λεπτό ανοιχτόχρωμο καϊμάκι. Ιδανικά, τον βρίσκουμε σερβιρισμένο σε κολονάτο ποτήρι, συνήθως του μαρτίνι. Στις πιο «έμπειρες» εκδοχές, ρίχνουν από πάνω και 1-2 ολόκληρους κόκκους καφέ. Είναι ένας κρύος καφές με τη φινέτσα ενός κοκτέιλ.

Caffè Shakerato

Έσπρέσο χτυπημένος με πάγο. Σερβίρεται σε ποτήρι του μαρτίνι.

Για 1 καφέ

  1. Βάζουμε 6 παγάκια σε ένα σέικερ για κοκτέιλ. Προσθέτουμε έναν διπλό εσπρέσο που μόλις έχουμε φτιάξει και 1 κουτ. σούπας ζάχαρη (προαιρετικά) ή ακόμα καλύτερα 2 κουτ. γλυκού απλό σιρόπι (το φτιάχνουμε ζεσταίνοντας νερό με ζάχαρη σε αναλογία 1:1, μέχρι ίσα να λιώσει η ζάχαρη).
  2. Χτυπάμε για 10-20 δευτερόλεπτα, μέχρι να παγώσει το σέικερ.
  3. Σουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ και σερβίρουμε αμέσως.

Η δεύτερη επιλογή είναι ένα ζεστό ρόφημα καφέ με σοκολάτα και γάλα. Ονομάζεται bicerin που στη διάλεκτο του Πιεμόντε σημαίνει «μικρό ποτήρι», καθώς σερβίρεται σε μικρό γυάλινο ποτήρι με πόδι, που μοιάζει με αυτό στο οποίο σερβίρουν τη σοκολάτα βιεννουά στα εγχώρια καφέ. Άλλες φορές, πάλι, το σερβίρουν σε ποτήρι του κρασιού ή του εσπρέσο. Είναι ένα πλούσιο σε γεύση, πληθωρικό ρόφημα για όσους λατρεύουν τη γεύση της μόκας. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι κάθε υλικό -καφές, ζεστή σοκολάτα, γάλα- μπαίνει διαδοχικά στο ποτήρι και έτσι σχηματίζονται τρεις διακριτές στρώσεις.

Bicerin

Καφές, ζεστή σοκολάτα και γάλα σερβίρονται σε διαδοχικές στρώσεις σε μικρό γυάλινο ποτήρι, συνήθως του κρασιού ή του εσπρέσο.

Για 2 καφέδες

  1. Χτυπάμε 60 ml κρέμα γάλακτος (με 35-36% λιπαρά) σε σαντιγί στο μίξερ.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 250 ml φρέσκο πλήρες γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε 90 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να λιώσει. Μόλις πάρει ξανά βράση το μείγμα, χτυπάμε με σύρμα για 1-2 λεπτά, ώστε να κάνει λίγο αφρό και το αποσύρουμε.
  3. Μοιράζουμε τη σοκολάτα σε δύο γυάλινα πυρίμαχα ποτήρια, γεμίζοντάς τα κατά το 1/3.
  4. Φτιάχνουμε 2 διπλούς εσπρέσο (50 ml έκαστος) και τους ρίχνουμε στη σοκολάτα. Για να μην αναμειχθούν οι στρώσεις, καλό είναι όταν ρίχνουμε τον καφέ να χρησιμοποιήσουμε ως «φρένο» τη ράχη από ένα κουτάλι.
  5. Τελειώνουμε με 1 γενναία κουταλιά σαντιγί.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών