ΣΥΝΤΑΓΕΣ

7 συμβουλές για καλά ζυμώματα

Σηκώνουμε τα μανίκια μας και ξεκινάμε το ζύμωμα!

08.02.2019
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ζύμωμα: Αν το ζύμωμα με τα χέρια μάς φαίνεται κουραστικό, μπορούμε να ζυμώσουμε με την ίδια επιτυχία και στο μίξερ. Ανάλογα με το βαθμό απορρόφησης του αλεύρου, μπορεί να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό και γι’ αυτόν το λόγο το ρίχνουμε σταδιακά. Διορθώνουμε προσθέτοντας αλεύρι.

Προσοχή: δεν βιαζόμαστε να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι για να μη βαρύνει το ζυμάρι και γίνει πολύ σφιχτό το ψωμί. Αν μετά από επίμονο ζύμωμα το ζυμάρι κολλάει στα χέρια, τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Για να είμαστε σίγουροι ότι ζυμώσαμε αρκετά το ζυμάρι μας, το πατάμε με τα δάχτυλά μας και, αν επανέρχεται, είναι έτοιμο.

Φούσκωμα: Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη, ή με διαφανή μεμβράνη ή με βαμβακερή πετσέτα, σε ζεστό χώρο, χωρίς ρεύματα. Όταν σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο, την πιέζουμε με το δάχτυλο και, αν το αποτύπωμα παραμένει, τότε είναι έτοιμη.

Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις. Ιδανικότερο σκεύος ψησίματος είναι η λαμαρίνα, που τοποθετούμε στο δεύτερο, από κάτω, ράφι του φούρνου.

Πώς ελέγχουμε ότι ψήθηκε: Βγάζουμε το ψωμί από τη λαμαρίνα ή τη φόρμα πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 – 10 λεπτά ακόμη.

Διατήρηση: Αν φτιάξουμε μικρή ποσότητα, αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει σε σχάρα, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα. Αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα, ξεφουρνίζουμε τις φραντζόλες ή τα καρβέλια, τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν, τα κλείνουμε ένα-ένα, σε σακούλες τροφίμων και τα καταψύχουμε. Βγάζουμε όσο χρειαζόμαστε και το αφήνουμε να ξεπαγώσει.

Οικιακή οικονομία: Για να εξοικονομήσουμε περισσότερα χρήματα, καλό είναι να μην καταναλώσουμε το ρεύμα του φούρνου (η κατανάλωσή του είναι 0,30 ευρώ την ώρα) μόνο για 1 φραντζόλα, αλλά να ψήσουμε μεγαλύτερη ποσότητα ψωμιού και να τη διατηρήσουμε όπως προαναφέραμε.

Όλα τα μυστικά για οικιακή αρτοποίηση

Αποκωδικοποιούμε τιs ετικέτες της συσκευασίας του αλευριού

Συνταγές για σπιτικά ψωμιά

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών