ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Σμυρναίικα σουτζουκάκια: 8 μυστικά και κόλπα για να γίνουν τέλεια

Σαν τα σμυρναίικα σουτζουκάκια δεν έχει. Δεν είναι τυχαία ονομαστά. Έχουν την τέχνη τους, τα ιδιαίτερα συστατικά τους και τα μυστικά τους.

13.09.2018| Updated: 22.05.2024
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Σουτζουκάκια σμυρναίικα με ελιές

Το κύμινο και τα κόλπα του

Αυτό που χαρακτηρίζει τα σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι το άρωμα του κύμινου. Υπολογίζουμε περίπου 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο ανά 1/2 κιλό κιμά. Οι παλιοί μάγειρες (επαγγελματίες και οικιακοί) προτιμούν ολόκληρους σπόρους κύμινου που κοπανίζουν στο γουδί, για να είναι, όπως λένε, «το άρωμά του ζωντανό». Και ένα κόλπο που έκαναν παλιά για να μεγιστοποιήσουν την αρωματική έντασή του: καβούρδιζαν το κύμινο σε ένα τηγανάκι, χωρίς λάδι, και μόλις άλλαζε λίγο το χρώμα του και κυρίως μόλις σκόρπιζε το άρωμά του, το τραβούσαν από τη φωτιά, το άφηναν λίγο να κρυώσει και το κοπάνιζαν.

Δύο ή τρεις κιμάδες

Αντί για σκέτο μοσχαρίσιο κιμά, μπορούμε να βάλουμε, για πιο ιδιαίτερη γεύση, μείγματα κιμάδων: 2/3 μοσχαρίσιο + 1/3 αρνίσιο, 1/2 μοσχαρίσιο + 1/2 χοιρινό, 1/3 μοσχαρίσιο + 1/3 αρνίσιο + 1/3 χοιρινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουτζουκάκια σμυρναίικα, βήμα βήμαΣουτζουκάκια σμυρναίικα, βήμα – βήμα

Ψωμί ή φρυγανιά;

Πολλοί χρησιμοποιούν μουλιασμένο και στυμμένο ψωμί, που κάνει τα σουτζουκάκια αφράτα, ενώ άλλοι τριμμένη φρυγανιά, που τα κάνει πιο σφιχτά και πιο «κρεατένια». Είναι θέμα γούστου.

Κρασί, ξηρό ή γλυκό

Χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί στο ζύμωμα του μείγματος και, αν θέλουμε, και λίγο στη σάλτσα. Μπορούμε να βάλουμε είτε ξηρό είτε γλυκό κρασί, το καθένα με διαφορετικό αποτέλεσμα.

Καλό ζύμωμα

Το μείγμα του κιμά θέλει καλό ζύμωμα. Πρέπει τα υλικά να ενωθούν και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα. Μπορούμε να κάνουμε το ζύμωμα στον κάδο του μίξερ με το «φτερό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο σμυρναίικο κουσάφι είναι χρυσάφιΤο σμυρναίικο κουσάφι είναι χρυσάφι

Αυγό και αλεύρι: ναι ή όχι;

Στο μείγμα του κιμά άλλοι προσθέτουν αυγό και άλλοι όχι. Έχει να κάνει με τη συνταγή. Επίσης, άλλοι τα αλευρώνουν μετά το πλάσιμο και άλλοι όχι. Το αλεύρωμα πριν από το τηγάνισμα προστατεύει τα υλικά από το να καούν. Επειδή όμως τα σουτζουκάκια θα μαγειρευτούν μετά στη σάλτσα, δεν χρειάζεται να τα τηγανίσουμε πολύ, οπότε να πρέπει να τα αλευρώσουμε για να μην καούν. Αρκεί να ροδίσουν λίγο και να σφίξουν. Απ’ την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με το αλεύρωμα γίνονται πιο νόστιμα. Είναι θέμα προτίμησης.

Πράσινες ελιές

Οι περισσότερες συνταγές για σμυρναίικα σουτζουκάκια περιέχουν πράσινες ελιές, υλικό που απ’ ό,τι φαίνεται οι Σμυρνιές χρησιμοποιούσαν σε πολλά κοκκινιστά φαγητά. Το αποτέλεσμα, δεδομένης και της έντασης του κύμινου, είναι αρκετά έντονο αλλά ταιριαστό. Αν δεν μας πολυαρέσουν οι ελιές στο μαγείρεμα, μπορούμε να τις ζεματίσουμε σε νερό που κοχλάζει για 2 – 3 λεπτά, διαδικασία που κάμπτει κάπως τη δριμεία γεύση τους, ή να τις παραλείψουμε.

Το βούτυρο

Αντί για ελαιόλαδο, στο μείγμα του κιμά αλλά και για το τηγάνισμα, συνηθιζόταν η χρήση βουτύρου, αγελαδινού ή αιγοπρόβειου (αυτού που είναι στο βάζο, για τα γλυκά). Το αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και στην περίπτωση χρήσης αιγοπρόβειου βουτύρου αρκετά πιο έντονο. Επιλέγουμε σύμφωνα με το γούστο μας και τις διατροφικές μας συνήθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεμπάπ: μυστικά και 16 συνταγές με διάφορα είδη κιμάΚεμπάπ: μυστικά και 16 συνταγές με διάφορα είδη κιμά

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT