ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το ξάφρισμα το σωστό στο μαγείρεμα με κατσαρόλα

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε σούπες, ζωμούς, βραστά ή όσπρια.

03.04.2013| Updated: 29.09.2022
Το ξάφρισμα το σωστό στο μαγείρεμα με κατσαρόλα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10+1 μυστικά για το μαγείρεμα των οσπρίων10+1 μυστικά για το μαγείρεμα των οσπρίων ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖωμός πεσκανδρίτσας10 μυστικά για σπιτικούς ζωμούς + 5 εύκολες συνταγές

Οι σούπες, οι ζωμοί, τα βραστά, αλλά ακόμα και όσπρια που βράζουμε σε μπόλικο νερό για να τα κάνουμε μετά σαλάτα, χρειάζονται επιμελές ξάφρισμα. Ο γκριζωπός αφρός αρχίζει να σχηματίζεται στην επιφάνεια του υγρού μόλις αυτό αρχίσει να ζεσταίνεται και συνεχίζει να εμφανίζεται και για αρκετά λεπτά αφότου ξεκινήσει ο βρασμός. Αν δεν ξαφρίσουμε, η γεύση του υγρού αλλά και εν γένει του φαγητού γίνεται γλυφή και η όψη του θαμπή. Να τι πρέπει να κάνουμε:

  • Αφαιρούμε σχολαστικά τον αφρό με μια κουτάλα κανονική, σερβιρίσματος, όχι τρυπητή.
  • Κάθε φορά που αφαιρούμε λίγο από τον αφρό, ξεπλένουμε την κουτάλα σε ένα δοχείο με κρύο νερό γιατί ο αφρός κολλάει πάνω στην κουτάλα και δυσχεραίνει τον καθαρισμό του υγρού.
  • Δεν πρέπει το υγρό να κοχλάζει έντονα, γιατί τότε ο αφρός αναδεύεται μέσα στο υγρό και δεν μπορούμε να ξαφρίσουμε. Το υγρό πρέπει να κοχλάζει απαλά.
  • Το ξάφρισμα γίνεται συνήθως στην αρχή του μαγειρέματος και διαρκεί περίπου 10 – 15 λεπτά. Αν, όμως, δούμε ότι μαζεύεται αφρός και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τότε συνεχίζουμε το ξάφρισμα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών