ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κεφτεδάκια για όλη την οικογένεια

Αρέσουν στα παιδιά, στους μεγάλους, σε όλους! Φτιάχνουμε κεφτεδάκια με κάθε είδους κιμά και τους τηγανίζουμε, τους ψήνουμε ή τους μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα με πληθωρικές σάλτσες.

26.03.2020

Αρέσουν στα παιδιά, στους μεγάλους, σε όλους! Φτιάχνουμε κεφτεδάκια με κάθε είδους κιμά και τους τηγανίζουμε, τους ψήνουμε ή τους μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα με πληθωρικές σάλτσες.

Πώς τους τηγανίζουμε σωστά

Οι σεφ συµφωνούν ότι το καλύτερο τηγάνισµα γίνεται σε δυνατή φωτιά, σε βαθύ σκεύος και σε άφθονο λάδι, ώστε οι κεφτέδες να «κολυµπάνε» σε αυτό και να ψηθούν γρήγορα εσωτερικά και να γίνουν πιο τραγανοί εξωτερικά. Η ιδανική επιλογή για τηγάνισµα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που, ως µονοακόρεστο λιπαρό, είναι αρκετά ανθεκτικό σε λογικές θερµοκρασίες. Υπολογίζουµε το λάδι να φτάνει περίπου στα 3 εκ. από τον πάτο του τηγανιού – η ποσότητα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει τους κεφτέδες κατά το ήµισυ. Αν βάλουµε περισσότερο λάδι, το τηγάνι κινδυνεύει να ξεχειλίσει µόλις βάλουµε τους κεφτέδες. Για να µην απορροφήσουν πολύ λάδι, τους τηγανίζουµε αλευρωµένους και σε δυνατή φωτιά. Η ιδανική θερµοκρασία είναι 165° – 180° C. Χρήσιµο γι’ αυτήν τη δουλειά είναι ένα θερµόµετρο µαγειρικής, που βρίσκουµε στα µαγαζιά µε εξοπλισµό κουζίνας. Αν δεν έχουµε, κάνουµε το εξής: πλησιάζουµε το χέρι µας στην επιφάνεια του λαδιού, µε προσοχή να µην το ακουµπήσουµε. Μόλις το νιώσουµε ζεστό, ρίχνουµε δοκιµαστικά λίγο αλεύρι ή έναν µικρό κεφτέ. Αν «τσιτσιρίσουν» αµέσως και πάρουν απαλό ρόδινο χρώµα, σηµαίνει ότι το λάδι είναι έτοιµο. Αν ροδίσουν απότοµα, το λάδι είναι πιο καυτό απ’ ό,τι πρέπει, κι έτσι πρέπει να αποµακρύνουµε για λίγο το τηγάνι από τη φωτιά. Μόλις το λάδι φτάσει στη σωστή θερµοκρασία, ρίχνουµε τους κεφτέδες στο τηγάνι σε δόσεις, γιατί, αν το παραγεµίσουµε, θα πέσει η θερµοκρασία του λαδιού και οι κεφτέδες θα «βράσουν» αντί να ροδοτηγανιστούν. Επίσης, δεν πρέπει να τους στριµώχνουµε, γιατί δεν θα µπορούµε να τους γυρίσουµε. 

 Δείτε και άλλες συμβουλές εδώ


 Στο τηγάνι

Αφράτοι κεφτέδες με μοσχαρίσιο κιμά

Αφράτα και μυρωδάτα κεφτεδάκια με ντιπ γιαουρτιού

Κλασικά κεφτεδάκια με σάλτσα καυτερής πιπεριάς

 Κοτοκεφτέδες με μανιτάρια και εξωτική σάλτσα μουστάρδας-καρύδας

 Κυπριακοί κεφτέδες με χοιρινό κιμά και πατάτα

Σουτ μακάλο

 

+5 ακόμα συνταγές για κεφτεδάκια στο τηγάνι

Κεφτεδάκια με κόκκινο πιπέρι και πιπεριά Φλωρίνης

Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι

Κεφτεδάκια με ντομάτες και αυγά

Τηγανητοί σκορδάτοι κεφτέδες με κύμινο και σάλτσα πάπρικας

Τραγανοί κεφτέδες με καρότο και κάρι


 Στο φούρνο

Κεφτέδες φούρνου σε μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι με τραγανές πικάντικες πίτες

 Χοιρινά κεφτεδάκια με κρασάτη σάλτσα

Κεφτεδάκια γαλοπούλας με σάλτσα μουστάρδας και αρωματικό ρύζι

Κεφτεδάκια κοτόπουλο στον φούρνο με κάρι

+ 5 ακόμα κεφτεδάκια στον φούρνο

Κεφτεδάκια μοσχαρίσια με κουκουνάρι και πετιμέζι

Κεφτεδάκια γαλοπούλας στο γκριλ με σάλτσα μπίρας

Πρασοκεφτέδες φούρνου με γιαούρτι

Κεφτέδες φούρνου αρωματικοί, σε στρώμα λαχανικών

Χοιρινά κεφτεδάκια φούρνου με πάπρικα και ξύσμα πορτοκαλιού


 Στην κατσαρόλα

Κεφτεδάκια κοκκινιστά με πατάτες στην κατσάρολα

 Polpette al sugo (ναπολιτάνικα κοκκινιστά κεφτεδάκια)

 Κεφτεδάκια μαγειρευτά με μανέστρα και δυόσμο

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών