ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το τηγάνισμα το σωστό έχει τα μυστικά του

Τα βασικά για το σωστό τηγάνισμα, από το κατάλληλο λάδι και το καλύτερο σκεύος μέχρι συμβουλές για τραγανά και πεντανόστιμα τηγανητά.

Μυστικά και οδηγίες για σωστό τηγάνισμα

Το κατάλληλο λάδι για τηγάνισμα

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πολύ χαμηλής οξύτητας είναι η καλύτερη επιλογή για το τηγάνι. Είναι πολύ ανθεκτικό στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο τηγάνισμα και, επιπλέον, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί αρκετές φορές, εφόσον δεν έχει βρωμίσει από υπολείμματα αλεύρου και δεν έχει πολύ δυσάρεστες οσμές, ξένες προς το ελαιόλαδο. Θα πρέπει να το φιλτράρουμε μετά από κάθε χρήση.

Η σωστή ποσότητα λαδιού

Το τηγάνισμα σε μπόλικο λάδι ή αλλιώς βαθύ τηγάνισμα είναι ο καλύτερος τρόπος. Όταν λέμε βαθύ τηγάνισμα, εννοούμε ότι τα υλικά πρέπει να κολυμπούν στο λάδι, για να τηγανίζονται ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές και να μη χρειάζονται γύρισμα. Έτσι, κάνουν ομοιόμορφη κρούστα και ψήνονται πιο γρήγορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε τι λάδι πρέπει να τηγανίζουμε;Σε τι λάδι πρέπει να τηγανίζουμε;

Το σωστό σκεύος

Τα βαθιά τηγάνια είναι το καταλληλότερο σκεύος. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην τα γεμίσουμε με λάδι πάνω από το 1/3, γιατί μπορεί να υπερχειλίσουν μόλις ρίξουμε τα υλικά. Δύσκολα θα αποφύγουμε το πιτσίλισμα, εκτός αν χρησιμοποιήσουμε το ειδικό συρμάτινο προστατευτικό. Πολύ καλός τρόπος για να τηγανιστούν ομοιόμορφα τα υλικά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε μια μέτρια κατσαρόλα, που θα γεμίσουμε με λάδι περίπου μέχρι τη μέση (1 – 1½ λίτρο λάδι, ανάλογα με την κατσαρόλα). Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε και τα ειδικά συρμάτινα καλάθια, για να στραγγίξουμε τα υλικά μας, μόλις ολοκληρώσουμε το τηγάνισμα.

Πώς καταλαβαίνουμε τη σωστή θερμοκρασία του λαδιού

Για να μην απορροφήσουν τα υλικά πολύ λάδι, θα πρέπει το λάδι να έχει κάψει καλά πριν τα ρίξουμε μέσα. Αν έχουμε θερµόµετρο κουζίνας, αυτό πρέπει να δείχνει 170-175°C. Aν δεν έχουμε, ελέγχουμε ως εξής: Πλησιάζουµε το χέρι µας στην επιφάνεια του λαδιού, χωρίς να το ακουµπήσουµε. Αν το νιώσουµε ζεστό, ρίχνουµε δοκιµαστικά ένα από τα υλικά µας ή έναν µικρό κύβο ψωµιού ή λίγο αλεύρι. Αν αρχίσουν αµέσως να «τσιτσιρίζουν» µέσα στο λάδι και να παίρνουν χρώµα, τότε το λάδι είναι έτοιµο. Αν όµως παίρνουν χρώµα υπερβολικά γρήγορα, το λάδι είναι πιο καυτό από όσο πρέπει και πρέπει να το αφήσουµε λίγο να κρυώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς να φτιάξουμε μια μπριζόλα «λουκούμι» στο τηγάνιΠώς να φτιάξουμε μια μπριζόλα «λουκούμι» στο τηγάνι

Λίγα-λίγα τα υλικά

Είναι σημαντικό να τηγανίσουμε λίγα-λίγα τα υλικά. Αν ρίξουμε πολλά μαζί, θα πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού, με αποτέλεσμα να βράσουν μέσα στο λάδι και να μαλακώσουν.

Το απαραίτητο απορροφητικό χαρτί

Με το που βγάζουμε τα υλικά από το τηγάνι ή την κατσαρόλα, πρέπει οπωσδήποτε να τα αφήσουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να απομακρύνουμε το περιττό λάδι. Φροντίζουμε να τα απλώνουμε σε μονή στρώση και όχι το ένα πάνω στο άλλο, για να μην πανιάσουν και χαλάσει η κρούστα τους.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT