ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Συμβουλές για σωστά ψημένο χοιρινό στο τηγάνι

Τι κάνουμε με το κόκαλο; Πώς να φτιάξουμε μια μπριζόλα «λουκούμι»: κάνουμε μαρινάρισμα σε άλμη.

Φωτογραφία: Shutterstock
Συμβουλές για σωστά ψημένο χοιρινό στο τηγάνι

Το κόκαλο δυσχεραίνει το ψήσιμο, αλλά δίνει νοστιμιά

Μαγειρεύοντας τις μπριζόλες με το κόκαλο, το φαγητό γίνεται νοστιμότερο. Ωστόσο, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να το αφαιρέσει από την μπριζόλα, ώστε να εξασφαλίσουμε το ψήσιμο ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία, εκεί όπου το κρέας είναι «κολλημένο» πάνω στο οστό. Το παίρνουμε, όμως, για να το προσθέσουμε στο σκεύος κατά το μαγείρεμα, ώστε να αναβαθμίσουμε τη σάλτσα μας ή να το χρησιμοποιήσουμε για άλλες παρασκευές (ζωμούς, κ.λπ.). Αν δεν το αφαιρέσουμε, θα ήταν καλό να ελέγξουμε αν το πάχος της μπριζόλας είναι ίδιο με το πάχος του οστού.

Άλμη, η πιο αποτελεσματική «μαρινάδα»

Όι μαρινάδες με βάση το ελαιόλαδο δεν φαίνεται να μαλακώνουν ιδιαίτερα το χοιρινό. Είναι προτιμότερο να το μαρινάρουμε σε άλλου είδους υγρά, όπως κρασί, ξίδι, χυμό εσπεριδοειδών, σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα σόγιας. Ο σεφ προτείνει μια εναλλακτική για να γίνει η μπριζόλα «λουκούμι»: μαρινάρισμα σε άλμη. Το αλατόνερο σε σχέση με το ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερη διεισδυτική ικανότητα. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με περίπου 5 γρ. αλάτι για κάθε λίτρο νερό. Όσο το κρέας μένει στην άλμη, τόσο το αλατόνερο σπάει τις πρωτεΐνες του και το νοστιμίζει σε βάθος. Ο ιδανικός χρόνος παραμονής στην άλμη είναι 12 ώρες ή 1 βράδυ· αν δεν έχουμε τόσο χρόνο, το αφήνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Ακόμα και τα 30 λεπτά θα κάνουν διαφορά.

Oδηγίες για τέλειο ψήσιμο

-Τα λιγότερο λιπαρά μέρη και οι μπριζόλες κόντρα θα χρειαστούν λιγότερο ψήσιμο για να μη στεγνώσουν.
-Είναι σημαντικό να βάλουμε στο σκεύος μόνο όσο κρέας χωράει άνετα. Αν το στριμώξουμε, η θερμοκρασία θα πέσει απότομα και, αντί να κάνει ωραία κρούστα και να ψηθεί σωστά, θα βγάλει υγρά και θα μοιάζει σαν βρασμένο. Όπότε, αν χρειαστεί, ψήνουμε σε δόσεις.
-Το χοιρινό κρέας στεγνώνει γρήγορα μετά το ψήσιμο και γίνεται σκληρό, οπότε πρέπει να σερβιριστεί αμέσως.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών