ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Όλα τα μυστικά για τέλειο πουρέ

Ποιές είναι οι κατάλληλες πατάτες; Γίνεται πουρές απο πατατες φουρνιστες; Τις μαγειρεύουμε με ή χωρίς τη φλούδα;

13.02.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Όλα τα μυστικά για τέλειο πουρέ

Ποιές είναι οι κατάλληλες πατάτες; Γίνεται πουρές απο πατατες φουρνιστες; Τις μαγειρεύουμε με ή χωρίς τη φλούδα;

Ποιές είναι οι κατάλληλες πατάτες;
Ιδανικές για πουρέ είναι οι πατάτες πλούσιες σε άμυλο, γιατί αλλιώς ο πουρές μπορεί να γίνει νερουλός και με επίπεδη γεύση. Το χρώμα της σάρκας τους θα πρέπει να είναι κιτρινωπό. Αναφορικά με τον τόπο προέλευσης, η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι ιδιαίτερα νόστιμες γι’ αυτήν τη χρήση είναι, μεταξύ άλλων, οι Νευροκοπίου, οι Κύπρου, οι Νάξου. Επίσης, οι πατάτες πρέπει να είναι σκληρές, με σάρκα συνεκτική και «τραγανή», όχι «λαστιχωτές».

Καλύτερα με τη φλουδα και σε κρύο νερό
Τις βάζουμε ολόκληρες με τη φλούδα -γιατί αλλιώς απορροφούν νερό- σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, και όχι σε νερό που βράζει, για να μαλακώσουν ομοιόμορφα μέχρι το κέντρο τους. Διαφορετικά, βράζουν γρήγορα εξωτερικά και, μέχρι να μαλακώσουν σε βάθος, έχουν σχεδόν λιώσει και απορροφήσει πολύ νερό, κάνοντας τον πουρέ ιδιαίτερα υδαρή και με γεύση «ξεπλυμένη».

Ο ατμός «ΚΡΑΤΑΕΙ» όλη τη γεύση
Η μαγειρική στον ατμό διατηρεί κατά 20% περισσότερο από κάθε άλλο τρόπο μαγειρέματος τη θρεπτική αξία των τροφών, χαρίζοντάς μας τη γεύση τους ατόφια. Αν, λοιπόν, έχουμε τα κατάλληλα σκεύη (ατμομάγειρα, καλάθι ατμού, κατσαρόλα με διάτρητο πυθμένα), ετοιμάζουμε πουρέ με πατάτες ατμού: καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους περίπου 2,5 – 3 εκ. και τις μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις πολτοποιούμε και ολοκληρώνουμε την παρασκευή του πουρέ.

Πουρές απο πατάτες φουρνιστές;
Εξαιρετικός πουρές, με τη χαρακτηριστική γεύση που δίνει το συγκεκριμένο ψήσιμο, γίνεται και με πατάτες φουρνιστές: Τις πλένουμε καλά, τυλίγουμε την καθεμία με αλουμινόχαρτο (όπως είναι, με τη φλούδα) και τις ψήνουμε στους 220° C για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα λεπτό καλαμάκι – αν τις διαπερνά χωρίς να βρει αντίσταση, είναι έτοιμες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών