ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς γεμίζουμε το καρέ βήμα-βήμα

Με ένα καλό μαχαίρι για ωμό κρέας, όρεξη και λίγο παραπάνω χρόνο το καρέ το κόβουμε και το γεμίζουμε μόνοι μας, αλλιώς ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να βάλει ένα χεράκι.

05.12.2023
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Χοιρινό καρέ γεμιστό με μήλα, κυδώνια και λουκάνικο

Είναι φαγητό για μαζώξεις! Ένα ολόκληρο καρέ με πλούσια γέμιση σίγουρα θα εντυπωσιάσει σε ένα κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι με την οικογένεια ή τους φίλους. Πέρα από χοιρινό, μπορούμε να σερβίρουμε και καρέ μοσχαρίσιο ή αρνίσιο. Ο πιο εύκολος τρόπος να το γεμίσουμε είναι τρυπώντας το στο «μάτι», στο στρογγυλό της μπριζόλας, με το πίσω μέρος μιας κουτάλας και πιέζοντας μέχρι να περάσει από την άλλη μεριά – το ψαχνό υποχωρεί και δημιουργείται μια μακρόστενη τρύπα, όπου πάλι με τη βοήθεια της κουτάλας, στριμώχνουμε τη γέμιση. Αλλά μπορούμε να ακολουθήσουμε και μια άλλη οδό, για πιο σπέσιαλ ρολό (και μεγαλύτερη νοστιμιά).

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κρέας ανάμεσα και γύρω από τα κόκαλα, μέχρι το σημείο που ξεκινά το στρογγυλό της μπριζόλας. Το κρέας αυτό το παίρνουμε για σουβλάκια ή τηγανιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό καρέ: 9 εύκολες συνταγές για το πιο εντυπωσιακό κρέας της γιορτήςΧοιρινό καρέ: 9 εύκολες συνταγές για το πιο εντυπωσιακό κρέας της γιορτής

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Κάνουμε μια τομή κοντά στα κόκαλα και κατά μήκος τους. Έχουμε κατά νου ότι θα κάνουμε 3-4 τομές, για να γίνει μεγάλο το ρολό.

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Συνεχίζουμε να κάνουμε τομές (σαν χαρακιές) στο ψαχνό, ώστε σιγά-σιγά να ανοίγει και να πλαταίνει. Προσοχή: δεν πρέπει να κόψουμε μέχρι κάτω το κρέας.

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Οι τομές-χαρακιές πρέπει να είναι τέτοιες ώστε το ρολό να μη γίνει ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό. Ιδανικά, πρέπει να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος του. Έτσι, θα τυλιχτεί καλύτερα και θα ψηθεί ομοιόμορφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς ψήνουμε στη σχάρα και στο γκριλ το χοιρινόΠώς ψήνουμε στη σχάρα και στο γκριλ το χοιρινό

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Στο τέλος, θα πρέπει να έχουμε μια πλατιά, όσο γίνεται πιο ισόπαχη, φέτα κρέατος, συνδεδεμένης με τα κόκαλα. Την απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας για να τη γεμίσουμε.

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας, αφήνοντας 3 εκ. στις άκρες, για να μπορέσουμε να τυλίξουμε το ρολό χωρίς να χυθεί η γέμιση.

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Τυλίγουμε προσεκτικά και σφιχτά το ρολό και με τα δύο χέρια, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε μέχρι τέλους και το «ασφαλίζουμε» δίπλα στα κόκαλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό: Όλα τα μυστικά για το μαγείρεμα και μπόνους 15 συνταγέςΧοιρινό: Όλα τα μυστικά για το μαγείρεμα και μπόνους 15 συνταγές

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Περνάμε ένα κομμάτι σπάγκο κουζίνας κάτω από το καρέ και ανάμεσα στα κόκαλα. Δένουμε σφιχτά και επαναλαμβάνουμε για όλα τα κόκαλα.

Πως γεμίζουμε το καρέ βήμα – βήμα

Αφού δέσουμε όλους τους σπάγκους, το ρολό μας είναι έτοιμο για ψήσιμο!

Ευχαριστούμε θερμά τα αδέρφια Μιχάλη από το κρεοπωλείο Φάρμα Παρνασσού στο Νέο Φάληρο (Ειρήνης 33 και Καραϊσκάκη, Τ/210-48.30.060, www.farmaparnassou.gr).

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 117.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών