Τι προσέχουμε όταν φτιάχνουμε σουβλάκια στο σπίτι

1. Αν το μπάρμπεκιου είναι ένα «άθλημα» το οποίο εξασκείτε τακτικά, τότε καλό είναι να επενδύσετε σε μια καλής ποιότητας ψησταριά και μαζί με αυτή να προμηθευτείτε και όλα τα σχετικά αξεσουάρ που θα σας διευκολύνουν στο ψήσιμο και θα σας βοηθήσουν να έχετε το σωστό αποτέλεσμα.

2. Αν δε χρησιμοποιήσουμε ψησταριά μπορούμε εναλλακτικά να ψήσουμε τα σουβλάκια σε ελαφρώς λαδωμένο σχαροτήγανο ή στο γκριλ του φούρνου, σε λαδωμένη σχάρα τοποθετημένη ακριβώς κάτω από τις αντιστάσεις, για 1-2 λεπτά παραπάνω από τον χρόνο που χρειάζονται στην ψησταριά.

3. Αν πάρουμε καλαμάκια από μπαμπού, καλό είναι να μην τα χρησιμοποιούμε στα κάρβουνα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν. Βοηθάει αν τα μουσκέψουμε για 30 λεπτά σε νερό πριν περάσουμε σε αυτά το κρέας, αλλά γενικά αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε πάνω από ανοιχτή φωτιά. Αντίθετα, τα χρησιμοποιούμε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα σε οικιακές ψηστιέρες ή στο γκριλ. Τα ανοξείδωτα μεταλλικά σουβλάκια είναι προτιμότερα, γιατί διαχέουν τη θερμότητα στο εσωτερικό κάθε κομματιού, διευκολύνοντας το ψήσιμο. Προσοχή, όμως, γιατί καίνε. Προτιμάμε πλακέ ή τετραγωνισμένα, γιατί τα κομμάτια στερεώνονται καλύτερα και δεν γυρίζουν όταν γυρνάμε τα σουβλάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγωτό βανίλιαΠαγωτό στο σπίτι: 22 συνταγές με ή χωρίς παγωτομηχανή!

4. Κόβουμε το κρέας σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφους κύβους των 2,5 εκ. περίπου. Στα σουβλάκια με ανάμεικτα κομμάτια δίνουμε έμφαση στην ομοιόμορφη κατανομή των λιπαρών κομματιών.

5. Αν τα κομμάτια έχουν μαριναριστεί, τα σκουπίζουμε πρώτα ελαφρώς με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια τα περνάμε το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά όχι υπερβολικά σφιχτά. Ετσι, τα σουβλάκια αποκτούν συνοχή και δεν κινδυνεύουν στα γυρίσματα, ενώ παράλληλα η θερμότητα περνά ανάμεσα στα κομμάτια και ψήνονται καλύτερα.

6. Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά, ώστε το κρέας να αποκτήσει μια ρόδινη κρούστα εξωτερικά, που οφείλεται στο καραμέλωμα των πρωτεϊνών του.

7. Μόλις ροδίσουν καλά από την πλευρά που είναι εκτεθειμένη στη θερμότητα, τα γυρνάμε (σε περίπου 5 – 7 λεπτά). Αν το σουβλάκι δεν ξεκολλάει, δεν το γυρνάμε με το ζόρι, για να μην κομματιαστεί. Αντίθετα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη. Αν και στην επόμενη απόπειρα δεν ξεκολλάει εύκολα, το «βοηθάμε» με μια σπάτουλα και το γυρνάμε να ροδίσει καλά και από τις άλλες 3 πλευρές. Όταν και οι 4 πλευρές έχουν ροδίσει, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά (αραιώνουμε τη θράκα ή ανεβάζουμε τη σχάρα ή ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία με το διακόπτη, ανάλογα με το πού ψήνουμε) και κάνουμε τακτικά γυρίσματα ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό τους, χωρίς να καούν εξωτερικά.

8. Το τακτικό γύρισμα, πέρα από το ότι τα ψήνει ομοιόμορφα, παράλληλα ανακινεί το εσωτερικό λίπος των κομματιών, σαν ένα είδος «μπετονιέρας», και δεν τα αφήνει να στεγνώσουν.

9. Αν δεν τα έχουμε μαρινάρει, μπορούμε στη διάρκεια του ψησίματος να αλείφουμε τακτικά τα σουβλάκια με λίγη λαδορίγανη. Έτσι, νοστιμίζουν και διατηρούνται υγρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαβούρι με κάρι25 συνταγές για ασιατικό στο σπίτι: Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη στο τραπέζι

10. Ορισμένοι δεν αλατίζουν τα σουβλάκια πριν από το ψήσιμο, για να μην αποβάλει το κρέας τους χυμούς του. Άλλοι, πάλι, τα αλατίζουν λίγο πριν τα ψήσουν. Δοκιμάσαμε και τους δύο τρόπους και η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε διαφορά.

11. Ο ασφαλέστερος τρόπος να δούμε αν έχουν ψηθεί είναι να κόψουμε ένα κομμάτι στη μέση.

 

Δείτε εδώ 12 συνταγές για σουβλάκι στο σπίτι:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT