15'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 8-10Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Μαρινάδα
- Ανακατεύουμε το ούζο με το ελαιόλαδο, τα φύλλα του δυόσμου, και το πιπέρι.
- Αφήνουμε κατά μέρος 4 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα, για τη σάλτσα του συνοδευτικού.
- Μαρινάρουμε τους κύβους του χοιρινού για 1 - 2 ώρες, στο ψυγείο.
- Τους σκουπίζουμε από τη μαρινάδα με χαρτί κουζίνας, τους αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περνάμε σε καλαμάκια.
Ψήσιμο
- Στα κάρβουνα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια φωτιά περίπου για 18΄ - 20΄ για σουβλάκια ρόδινα εξωτερικά, με τραγανό και πεντανόστιμο λίπος, συμπαγές αλλά καλοψημένο ψαχνό.
- Στο γκριλ: Αρχικά ψήνουμε στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, για 22 - 25 λεπτά, συνολικά.
Οι προτάσεις μας για συνοδευτικά
- Σας προτείνουμε μια γιαουρτόσαλτσα με τη μαρινάδα: Ανακατεύουμε τις 4 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα που κρατήσαμε με 200 γρ. στραγγιστό πρόβειο (ή αγελαδινό) γιαούρτι και αλατοπίπερο, και συνοδεύουμε τα σουβλάκια, μαζί με πιλάφι.
- Τυλιχτά σουβλάκια με μαραθόριζα και ψητά κολοκυθάκια: Ψήνουμε αραβικές πίτες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν.
- Με κάθε πίτα τυλίγουμε τους κύβους από 1 καλαμάκι, 2 - 3 λεπτοκομμένες φέτες από κολοκυθάκι (τις οποίες έχουμε λαδώσει, τις έχουμε πασπαλίζει με αλάτι, πιπέρι και λίγο ξερό δυόσμο και τις έχουμε ψήσει για 10 λεπτά, στους 180° C) και 2 - 3 λεπτές φέτες ωμής μαραθόριζας.
Το χοιρινό είναι ένα κρέας που ταιριάζει εξίσου με ερυθρά και λευκά κρασιά. Συνοδεύστε, λοιπόν, τα σουβλάκια σας είτε με ένα περασμένο από βαρέλι σωματώδες Chardonnay είτε με ένα ερυθρό κρητικό χαρμάνι με Κοτσιφάλι και Μαντηλαριά. Πολύ καλή επιλογή που ταιριάζει περίφημα με τις καλοκαιρινές ψησταριές είναι μια δροσερή μπίρα pils, με έντονη την «πικρίλα» του λυκίσκου να ισορροπεί το καπνιστό του ψησίματος.