15'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
9 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 6-8
Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
- Προσθέτουμε τους κύβους κρέατος και ανακατεύουμε καλά, κάνοντας τους καλό μασάζ για να απορροφήσουν τη νοστιμιά των υλικών.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
Ψήσιμο
- Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και το αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σκουπίζουμε ελαφρώς τα κομμάτια από τη μαρινάδα και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – Ρυθμίζουμε και ελέγχου- με αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
- Περνάμε τα κομμάτια του κρέατος σε 6-8 μεταλλικές μικρές σούβλες ή καλαμάκια, εναλλάξ με τις στιβάδες κρεμμυδιού.
- Ψήνουμε για 12-18 λεπτά, ανάλογα με το αν τα θέλουμε ελαφρώς ή μέτρια ψημένα, γυρίζοντάς τα τακτικά.
- Ανάμεσά τους τακτοποιούμε και τα καλαμπόκια, ώστε να ψηθούν σχεδόν ταυτόχρονα.
- Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 3 λεπτά σε πιατέλα και τα σερβίρουμε.
Μυστικά
* Για σπιτική πάστα aji panco: Καθαρίζουμε 200 γρ. αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες τσίλι από τα σπόρια και τις βράζουμε σε λίγο νερό για 10-15 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη με 50 ml ελαιόλαδο, ρίχνοντας σταδιακά κι άλλο λάδι (έως 150 ml), μέχρι να πετύχουμε μια λεία πάστα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.