Σπυρωτό ή χυλωμένο, με κρεμμυδάκι, σκόρδο, μανιτάρια και μυρωδικά ή και σκέτο, το πιλάφι είναι η κλασική γαρνιτούρα για κρεατικά, αλλά μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει από μόνο του ένα νόστιμο και εύκολο κύριο πιάτο.
Τι ρύζι να πάρω;
Πιλάφι λιγότερο ή περισσότερο χυλωμένο; Ή σπυρωτό; Η επιλογή του σωστού τύπου ρυζιού είναι καθοριστικής σημασίας για το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Καρολίνα, νυχάκι ή parboiled; Διαβάστε εδώ πώς συμπεριφέρεται η κάθε ποικιλία στο μαγείρεμα.
Η νοστιμιά είναι στους ζωμούς
Η νοστιμιά ενός πιλαφιού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αν φτιάξουμε το πιλάφι με ζωμό παρά με σκέτο νερό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Οι καλύτερες συνταγές για πιλάφι
Η κλασική κυπριακή συνταγή διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια.
Λιβανέζικο κοτόπουλο σαούρμα με πιλάφι
Ταξιδάκι μέχρι το Λίβανο ετοιμάζει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας. Δεν απαιτεί να βγείτε από το σπίτι. Μόνο μια κατσαρόλα και ένα ταψί.
Αιγυπτιακό πιλάφι με κιμά και κάσιους
Τα ανατολίτικα πιλάφια είναι κεντήματα απίθανων συνδυασμών από διαφορετικές υφές, αρώματα και γεύσεις. To βασικό στοιχείο του πιάτου είναι ο συνδυασμός αφράτων κόκκων ρυζιού (στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται μια κοντόκοκκη, σπυρωτή, τοπική ποικιλία για πιλάφι), τραγανός κιμάς και ακόμα πιο τραγανός φιδές.
Η Τσιτσέκ από το εστιατόριο «Μικρά Ασία», αποφλοιώνει και καθαρίζει ένα ένα τα αμύγδαλα μόνη της σε αυτή τη συνταγή, για να εξασφαλίσει ότι θα έχει όλη τη γεύση από τα έλαια του αμυγδάλου.
Πιλάφι με μυρωδικά, σπανάκι και καρύδια
Μαγειρεύουμε με τα πρώτα μυρωδικά της άνοιξης: μυρώνια, μάραθος και άνηθος στο πιάτο μας.
Μαύρο πιλάφι με μελάνι σουπιάς
Νόστιμο και νηστίσιμο πιλάφι που είτε τρώγεται μόνο του είτε συνοδεύει θαλασσινούς μεζέδες.
Πιλάφι με μανιτάρια και καρότο
Σερβίρουμε το πιλάφι με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με γραβιέρα σαγανάκι και κρίθινα παξιμάδια.
Το ρύζι απογειώνεται με την προσθήκη άγριων μανιταριών. Τα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα και μπορούμε να τα έχουμε στο ντουλάπι μας.
Γαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσίκι
Η νοστιμιά οφείλεται στο γεγονός ότι το ρύζι βράζει στο ζωμό όπου μαγειρεύτηκε το κατσικάκι. Σερβίρεται σε γάμους σε όλη την Κρήτη, αλλά και σε πανηγύρια και γιορτές.
+ 6 ακόμα πιλάφια
Πιλάφι ζαφοριαστό με κοτόπουλο
Πιλάφι με σαφράν και γάλα καρύδας
Πιλάφι με μπασμάτι, λαχανικά και ομελέτα
Πιλάφι με αρακά, πιπεριά και κρεμμυδάκι
Πανεύκολο μυδοπίλαφο από την Πόλη