ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τι είναι το «μπισκότο» dalgona του Squid Game και πώς να το φτιάξεις

Η ιστορία του dalgona, του γλυκίσματος που γνωρίσαμε μέσα από τα παιχνίδια επιβίωσης της κορεάτικης σειράς-φαινόμενο Squid Game του Netflix.

13.10.2021
Φωτογραφίες: Netflix, Shutterstock
Τι είναι το «μπισκότο» dalgona του Squid Game και πώς να το φτιάξεις

Όλοι μιλάνε (πάλι) για το dalgona αλλά αυτή τη φορά όχι για τον καφέ. Το καραμελένιο γλύκισμα με το ίδιο όνομα έχει γίνει viral τον τελευταίο καιρό μέσα από το Squid Game, τη σειρά του Netflix που σαρώνει.

Το σενάριο του Squid Game

Για όσους δεν έχουν δει ακόμα το Squid Game εξηγούμε εν τάχει: Βρισκόμαστε στη σύγχρονη Νότια Κορέα. Μια ομάδα ανθρώπων, τα μέλη της οποίας έχουν διαφορετικό υπόβαθρο αλλά κοινό σημείο τα τεράστια χρέη που τους πνίγουν, συμμετέχει σε μια σειρά αθώων -φαινομενικά- παιχνιδιών. Πρόκειται για έξι γνωστά κορεάτικα παιχνίδια, σαν αυτά που έπαιζαν στο σχολείο, και όποιος καταφέρει να βγει νικητής σε όλα θα κερδίσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, θα ξεχρεώσει και θα γίνει πλούσιος. Σταδιακά όμως γίνεται σαφές ότι ο νικητής θα είναι και ο μοναδικός επιζών.

To Squid Game, το σενάριο του οποίου προτού επιλεγεί από το Netflix «έτρωγε» απορρίψεις επί μια δεκαετία, έγινε γρήγορα φαινόμενο. Θεωρείται ήδη η πιο δημοφιλής, μη ομιλούσα αγγλικά, σειρά της πλατφόρμας και σύμφωνα με τον Ted Sarandos (συν-διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix) έχει πιθανότητες να γίνει η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της. Όπως είναι λογικό, ό,τι σχετίζεται με το Squid Game έχει γίνει μανία: οι ροζ και πράσινες στολές ξεπουλάνε για το Halloween στην Αμερική, τα λευκά vans το ίδιο, ενώ όλοι μιλούν για το dalgona. Το παραδοσιακό κορεάτικο γλυκό πάνω στο οποίο είναι χαραγμένο ένα σχέδιο (π.χ. ένα τρίγωνο ή μια ομπρέλα) εμφανίζεται στο τρίτο επεισόδιο της σειράς. Η δοκιμασία για τους παίκτες είναι να καταφέρουν να ξεκολλήσουν το εν λόγω σχέδιο με ακρίβεια, παρόλο που το dalgona είναι εξαιρετικά λεπτό και εύθραυστο.

Τι είναι το dalgona

Η γεμάτη ένταση σκηνή του Squid Game έχει πλέον κάνει διάσημο το γλύκισμα που για πολλούς Κορεάτες είναι συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία. Πλανόδιοι μικροπωλητές εφοδιασμένοι με φορητές εστίες συνήθιζαν να συχνάζουν μέχρι πριν λίγες δεκαετίες έξω από τα σχολεία στην Κορέα φτιάχνοντας και πουλώντας dalgona. Η διαδικασία ήταν σχετικά απλή: έλιωναν ζάχαρη και την ανακάτευαν με λίγη μαγειρική σόδα. Έπειτα, καθώς το μείγμα κρύωνε, πίεζαν πάνω του διάφορα αντικείμενα χαράζοντας στο κέντρο σχήματα όπως έναν κύκλο, ένα τρίγωνο, ένα αστέρι ή μια ομπρέλα. Το γλυκάκι δεν ήταν μόνο πάμφθηνο αλλά αποτελούσε και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι καθώς όποιος κατάφερνε να ξεκολλήσει το σχέδιο χωρίς να το σπάσει κέρδιζε ένα επιπλέον δωρεάν dalgona.

Πως το dalgona ενσωματώθηκε στο Squid Game

Γύρω στις αρχές του των ‘00 το παιχνίδι (το οποίο λέγεται και ppopgi) άρχισε να ξεχνιέται στην Κορέα μέχρι που ήρθε το Squid Game κάνοντάς το μόδα σε ολόκληρο τον κόσμο. To Tik Tok είναι γεμάτο με χρήστες που εφαρμόζουν διάφορες ευρηματικές τεχνικές για να τα καταφέρουν. Πάντως ο Hwang Dong-hyuk, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της σειράς, αποκάλυψε πρόσφατα ότι το κόλπο που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ως παιδί μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη. Ο κεντρικός χαρακτήρας του Squid Game εμφανίζεται να γλύφει επανειλημμένα το dalgona ώστε να το μαλακώσει και να μπορέσει να ξεκολλήσει πιο εύκολα την ομπρέλα. Με το ίδιο τρικ ο σκηνοθέτης συνήθιζε να κερδίζει δωρεάν γλυκά στο σχολείο.

Πως να φτιάξετε το dalgona

Όσοι έχουν δοκιμάσει dalgona το περιγράφουν ως ένα πολύ ευχάριστης υφής, γλυκόπικρο κέρασμα. Η συνταγή του, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, είναι αρκετά απλή. Αν έχετε ζάχαρη, μαγειρική σόδα και κάποιο κουπάτ (ή απλά ένα φλιτζάνι) μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών