1 ώρα
προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 10
Για την κρέμα
Για τα βρασμένα βερίκοκα
Για τη σάλτσα βερίκοκου
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για τα βρασμένα βερίκοκα
- Για τα abricots bourdaloue ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα σιρόπι μέσα στο οποίο θα βράσουμε τα βερίκοκα. Πρώτα, ανοίγουμε τα βερίκοκα στα δύο και αφαιρούμε και κρατάμε στην άκρη 4 από τα κουκούτσια.
- Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τους σπόρους της βανίλιας και τα κουκούτσια, τα οποία προσθέτουμε για άρωμα.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να πάρουν μία βράση και, μόλις το σιρόπι γίνει διαυγές (μετά από 2 λεπτά βρασμού περίπου), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα.
- Τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε από το σιρόπι (το σιρόπι αυτό δεν θα το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό αλλά μπορούμε να το κρατήσουμε για άλλες χρήσεις*). Κρατάμε στην άκρη τα βερίκοκα αλλά και τα κουκούτσια.
Για την κρέμα
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τον κομμένο λοβό της βανίλιας, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το γάλα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα (περίπου 5 λεπτά).
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, για να λιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν ανακατεύοντας γρήγορα, για να μην ψηθούν.
- Σπάμε τα 4 κουκούτσια βερίκοκου που είχαμε κρατήσει και παίρνουμε από το κέντρο τα «αμύγδαλα».
- Τα αλέθουμε στο μπλέντερ, όσο πιο ψιλά γίνεται, τα ρίχνουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε. Δίνουν γεύση πικραμύγδαλου.
Για την συναρμολόγηση
- Σε ταψί 19 x 26 εκ. απλώνουμε τη μισή κρέμα, καλύπτοντας τον πάτο.
- Από πάνω στρώνουμε τα βερίκοκα που στραγγίσαμε από το σιρόπι, με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.
- Από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα έτσι ώστε να καλυφθούν τα βερίκοκα.
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με την άχνη.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για 10-15 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρώμα.
Για την σάλτσα
- Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα και πολτοποιούμε τα φρούτα στον πολυκόφτη.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε τον πουρέ βερίκοκου.
- Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε το μείγμα από ψιλή σήτα, για να βγει μια βελούδινη σάλτσα.
- Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε κατά μέρος, για το σερβίρισμα. Τη χρησιμοποιούμε χλιαρή.
Για το σερβίρισμα
- Μόλις το γλυκό κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα χλιαρή (αν έχει κρυώσει, μπορούμε να τη ζεστάνουμε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων ή στην εστία της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά).
Μυστικά
*ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ:
- Μπορούμε να σιροπιάσουμε παντεσπάνι ή σιροπιαστά γλυκά, όπως μπακλαβά, ραβανί, καρυδόπιτα (το ζεσταίνουμε πριν από τη χρήση).
- Σε κοκτέιλ, αντί για το απλό σιρόπι που συνήθως βάζουμε.
- Φτιάχνουμε σορμπέ: ανακατεύουμετο σιρόπι με πολτό φρούτων και βάζουμε στην κατάψυξη. Το σιρόπι βοηθάει στο να μη σχηματιστούν κρύσταλλοι μέσα στο σορμπέ.
- Μαρμελάδα: ό,τι φρούτα μάς έχουν περισσέψει, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το σιρόπι και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Σε φρουτοσαλάτα: αραιώνουμε το σιρόπι με λίγο χυμό, ώστε να μην είναι πολύ γλυκό, και περιχύνουμε τα φρούτα που κόψαμε. Έτσι αποκτούν περισσότερη γεύση αλλά ταυτόχρονα διατηρούνται και καλύτερα, λόγω της ζάχαρης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 170.