30'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 50'
Υλικά
Κομμάτια: 20Διαδικασία
- Για τα αετάκια, ετοιμάζουμε την ίδια ζύμη με της τριφτής βασιλόπιτας, προσθέτοντας μαζί με τους χυμούς 2 κρόκους αυγών.
- Προσθέτουμε στο γουδί τα δάκρυα μαστίχας, τη κανέλα και τη ζάχαρη για να μην κολλάει και τα κοπανάμε.
- Απλώνουμε τη ζύμη για τα αετάκια σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη ή τις παλάμες μας την ανοίγουμε μέχρι να αποκτήσει παντού πάχος 0,5 εκ.
- Παραδοσιακά, πιέζουν ελαφρά την οβάλ σφραγίδα με τον δικέφαλο αετό σε πολλά σημεία στο φύλλο αυτό, μέχρι να αποτυπωθεί το σχέδιο, χωρίς να λεπτύνει η ζύμη.
- Έπειτα, με ένα μαχαιράκι κόβουν τη ζύμη γύρω γύρω από τη σφραγίδα, για να αποκτήσει το αετάκι το σχήμα της.
- Εμείς μπορούμε απλώς να κόψουμε τη ζύμη με στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 8 εκ. ή με κουπάτ όποιου άλλου σχήματος θέλουμε.
- Ανοίγουμε ξανά τα περισσεύματα ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο πάλι 0,5 εκ., και κόβουμε κι άλλα μπισκότα-αετάκια.
- Με το κουπάτ των 8 εκ. (ή με τη σφραγίδα) βγαίνουν περίπου 20 μπισκότα-αετάκια.
- Αλείφουμε τα αετάκια με το μείγμα αυγού-γάλακτος και τα ψήνουμε αραδιασμένα σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.