30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Κομμάτια: 20

Διαδικασία

  1. Για τα αετάκια, ετοιμάζουμε την ίδια ζύμη με της τριφτής βασιλόπιτας, προσθέτοντας μαζί με τους χυμούς 2 κρόκους αυγών.
  2. Προσθέτουμε στο γουδί τα δάκρυα μαστίχας, τη κανέλα και τη ζάχαρη για να μην κολλάει και τα κοπανάμε.
  3. Απλώνουμε τη ζύμη για τα αετάκια σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη ή τις παλάμες μας την ανοίγουμε μέχρι να αποκτήσει παντού πάχος 0,5 εκ.
  4. Παραδοσιακά, πιέζουν ελαφρά την οβάλ σφραγίδα με τον δικέφαλο αετό σε πολλά σημεία στο φύλλο αυτό, μέχρι να αποτυπωθεί το σχέδιο, χωρίς να λεπτύνει η ζύμη.
  5. Έπειτα, με ένα μαχαιράκι κόβουν τη ζύμη γύρω γύρω από τη σφραγίδα, για να αποκτήσει το αετάκι το σχήμα της.
  6. Εμείς μπορούμε απλώς να κόψουμε τη ζύμη με στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 8 εκ. ή με κουπάτ όποιου άλλου σχήματος θέλουμε.
  7. Ανοίγουμε ξανά τα περισσεύματα ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο πάλι 0,5 εκ., και κόβουμε κι άλλα μπισκότα-αετάκια.
  8. Με το κουπάτ των 8 εκ. (ή με τη σφραγίδα) βγαίνουν περίπου 20 μπισκότα-αετάκια.
  9. Αλείφουμε τα αετάκια με το μείγμα αυγού-γάλακτος και τα ψήνουμε αραδιασμένα σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών