
1 ώρα
προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε νερό ώστε να το καλύψουμε καλά.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, με σκεπασμένο το κατσαρολάκι, μέχρι να βγάλει όσο πιο πολύ υγρό γίνεται και στην κατσαρόλα να μείνει περίπου 1 φλιτζ.
- τσαγιού νερό (το σημαντικό εδώ είναι να βγάλει το ψάρι το γευστικό ζουμί του).
- Σουρώνουμε το νερό και το διατηρούμε κατά μέρος, πολύ ζεστό.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμη ζεστές και τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το πρες πουρέ ή με το μύλο λαχανικών, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνουμε σε ένα γουδί τις σκελίδες σκόρδου και λίγο αλάτι και τα κοπανίζουμε να γίνουν αλοιφή ή τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ με λίγο λάδι.
- Ρίχνουμε την αλοιφή στο μπολ με τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύουμε καλά τα υλικά στο μίξερ (όχι στο μπλέντερ ή μούλτι), μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
- Σταδιακά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά νερό από το βράσιμο του μπακαλιάρου, τόσο όσο χρειαστεί για να αραιώσει σχετικά η αλιάδα και να έχει την πυκνότητα μελιού.