ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣμυρναίικα κουλουράκια: αυτή είναι η καλύτερη συνταγή και είναι 100 χρόνων!Σμυρναίικα κουλουράκια: αυτή είναι η καλύτερη συνταγή και είναι 100 χρόνων!«Πάντα υπήρχε γλυκό στο σπίτι, και το κιουνεφέ ήταν ένα από τα γλυκά που συνηθίζαμε. Είναι αρκετά εύκολο και το σερβίρω ως επιδόρπιο», μας είπε η κ. Ντέπυ Γιούλη, από την Ένωση Σμυρναίων, που μας έδωσε τη συνταγή. Για τη γέμιση προτείνεται ανθότυρο, άλλοι χρησιμοποιούν τυρί κρέμα, αλλά μπορείτε να αναζητήσετε σε delicatessen το τυρί που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι: ονομάζεται dil peyniri και είναι μαστιχωτό σαν μοτσαρέλα. Εξίσου κατάλληλα είναι τα ποντιακά τυριά σολγούν και γαΐς αλλά και η κίτρινη μοτσαρέλα. Πιέζουμε καλά το κανταΐφι μέσα στο σκεύος για να απλώσουν και, αφού βάλουμε το τυρί, πιέζουμε πάλι δυνατά με την παλάμη μας για να γίνει όσο το δυνατόν πιο συμπαγές και επίπεδο.

15' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψάκι 28 εκ.

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κιουνεφέ ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι.
  2. Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κιουνεφέ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
  2. Αραιώνουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας, για να γίνει ανάριο, και στρώνουμε το μισό στο ταψάκι, καλύπτοντας καλά τον πάτο του. Περιχύνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο.
  3. Στρώνουμε ομοιόμορφα το τυρί πάνω στο βουτυρωμένο κανταΐφι. Το καλύπτουμε καλά με το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι, το πιέζουμε με τα χέρια μας και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  4. Ψήνουμε το κιουνεφέ για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  5. Βγάζουμε το κιουνεφέ από τον φούρνο και, όσο είναι ακόμη καυτό, περιχύνουμε το κιουνεφέ με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να το απορροφήσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών