40' προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 - 160°C.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το αρνί σε λίγο από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
  3. Το αποσύρουμε από το σκεύος. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και με μια σπάτουλα ξύνουμε τον πάτο του σκεύους ώστε να αποκολληθούν τα γλάσσα.
  5. Μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά σε μια γάστρα, προσθέτουμε τα μυρωδικά (δενδρολίβανο, θυμάρι, δάφνη), αλατοπίπερο και ½ ποτήρι νερό.
  6. Αλείφουμε καλά το σοταρισμένο αρνί με τη μουστάρδα και το τακτοποιούμε πάνω από τα λαχανικά.
  7. Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολλα και κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
  8. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, 2-3 φορές, με πολλή προσοχή για να μην καούμε, βρέχουμε το αρνί με τα υγρά της γάστρας.
  9. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το κρέας από την γάστρα, σουρώνουμε καλά τα υγρά και σιγοβράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα έως ότου αρχίσουν να δένουν (να μείνει η μισή ποσότητα υγρών).
  10. Ξεψαχνίζουμε αρκετά το κρέας (αφαιρούμε λίπος και κόκκαλα) σε μικρά και λεπτά κομματάκια.
  11. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε.
  12. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και ξαναροδίζουμε το κομματάκια αρνιού για 2 - 3 λεπτά.
  13. Προσθέτουμε την σάλτσα και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  14. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  15. Σερβίρουμε το αρνάκι σε βαθύ πιάτο και από πάνω πασπαλίζουμε με μια γενναία δόση από το ξηρό ανθότυρο.

Συνταγές με Αρνί

Συνταγές με Μακαρόνια

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών