ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κιμαδόπιτα σμυρναίικηΚιμαδόπιτα σμυρναίικη
1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Αρνάκι

  1. Για το ψήσιμο του αρνιού, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και το ροδίζουμε πολύ καλά, από όλες τις μεριές, για 12-15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε τα κλαδάκια δεντρολίβανου και επάνω τους ακουμπάμε το κρέας.
  5. Το ψήνουμε για 1 ώρα, γυρίζοντάς το μία φορά.
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή, ακόμα καλύτερα, για όλο το βράδυ.

Φύλλο ζύμης

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη μαγιά (νωπή ή ξηρή), 40 ml από το γάλα και 5 γρ. από τη ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα.
  3. Στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς. Δουλεύουμε τα υλικά με τον γάντζο για 10-12 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.
  4. Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μανταρίνι και το αφήνουμε στην άκρη (θα το χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση).
  5. Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση

  1. Σε ευρύχωρο πολυκόφτη χτυπάμε τα τυριά, το βούτυρο και τα αυγά μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.
  2. Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση

  1. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη, σε φύλλο όσο πιο παραλληλόγραμμο γίνεται, με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ.
  2. Απλώνουμε στο φύλλο τη γέμιση, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο πλάτους 4 εκ.
  3. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το ακουμπάμε πάνω στη γέμιση, στο κέντρο.
  4. Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο σε ρολό. Βρέχουμε τις άκρες του και τις κολλάμε. Το ίδιο κάνουμε και στις δύο στενές άκρες του ρολού, τις οποίες βρέχουμε και τσαλακώνουμε για να σφραγίσουμε το εσωτερικό.
  5. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το ζυμαράκι που αφήσαμε στην άκρη και με ένα μαχαιράκι κόβουμε σχέδια της αρεσκείας μας (μικρές μπαλίτσες, φύλλα, λουλούδια κ.ά.) και τα πιέζουμε στο ρολό, για διακόσμηση.
  6. Αλείφουμε το ρολό με τον αραιωμένο κρόκο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  8. Βάζουμε το ρολό σε λαδωμένο ταψί και το ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη και να φουσκώσει.
  9. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε κόβοντάς το προσεκτικά σε φέτες.

Μυστικά

Αν θέλουμε να αποφύγουμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη, χρησιμοποιούμε ένα έτοιμο φύλλο σφολιάτας που θα ανοίξουμε ελαφρώς με τον πλάστη, για να πλατύνει και να λεπτύνει. Αν δούμε ότι ροδίζει γρήγορα η σφολιάτα στο ψήσιμο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε μέχρι να ψηθεί το ρολό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών