ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα, μια ναπολιτάνικη συνταγήΖυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα, μια ναπολιτάνικη συνταγή

Η εμβληματική σάλτσα arrabbiata μας ταξιδεύει στην αιώνια πόλη, τη Ρώμη. Το όνομά της προέρχεται από το επίθετο arabbiato, με ένα r στην τοπική διάλεκτο romanesco, που δηλώνει την υπερβολή – ένα χαρακτηριστικό σε ακραίο βαθμό. Στην περίπτωσή μας, είναι η γεύση του πικάντικου, του καυτερού. Η επινόηση του πιάτου ανάγεται στη δεκαετία του 1950, περίοδο κατά την οποία στην κουζίνα της Ρώμης ήταν της μόδας οι πολύ δυνατές, οι ακραίες γεύσεις. Για τη σάλτσα, εκτός από τις ντομάτες, την καυτερή πιπεριά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η συνταγή προβλέπει σκόρδο και μαϊντανό φρέσκο. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, προσθέτουμε στο τέλος παρμεζάνα ή πεκορίνο ρομάνο. Η μακαρονάδα penne all’arrabbiata (οι πένες είναι ασυζητητί το ιδανικό ζυμαρικό γι’ αυτή τη σάλτσα) απαθανατίστηκε στον κινηματογράφο στις ταινίες Το μεγάλο φαγοπότι του Marco Ferreri και Roma του Federico Fellini.

10' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα arrabbiata, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι, και το αφαιρούμε.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπερίτσα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι.
  3. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον βασιλικό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
  4. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία.
  5. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών