Η αστακομακαρονάδα μπήκε στην κεφαλονίτικη κουζίνα καθώς άφθονοι αστακοί αλιεύονταν στο πέρασμα με τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να τρώνε αστακούς όχι μόνο στα καλά ρεστοράν οι εύποροι πελάτες, αλλά και στα σπίτια τους οι ντόπιοι. Υπήρχε υπερπροσφορά και εξαιρετική ποιότητα, αλλά δυστυχώς, εξαιτίας της υπεραλίευσης, οι αστακοί έχουν σχεδόν εκλείψει σήμερα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται οι κωλοχτύπες, όμως κι αυτές αντιμετωπίζονται προσεκτικά και με σεβασμό, και στην αλίευση αλλά και στο μαγείρεμα, όπως έκανε η κ. Κατερίνα Δήμα, η οποία μας έδωσε τη συνταγή. Πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη δική της παραλλαγή στην τυπική αστακομακαρονάδα, στην οποία προσθέτει και μωρόπουλα, τα δροσερά και τρυφερά πρωινά κολοκυθάκια που αρέσουν πολύ στους Κεφαλλήνες και ταιριάζουν πολύ σε αυτή τη συνταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ σιόρα Κατερίνα μάς μυεί στη συναρπαστική κουζίνα της ΚεφαλονιάςΗ σιόρα Κατερίνα μάς μυεί στη συναρπαστική κουζίνα της Κεφαλονιάς
30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Στην πιο βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα που διαθέτουμε βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να κοχλάσει.
  2. Βυθίζουμε προσεκτικά την κωλοχτύπα στο νερό, καλύπτοντάς την εντελώς, και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  3. Τη βγάζουμε από το σκεύος και κρατάμε στην άκρη την κατσαρόλα με το νερό.
  4. Ξαπλώνουμε το οστρακόδερμο σε ξύλο κοπής, με την κοιλιά προς τα πάνω, και με ένα καλό μαχαίρι κουζίνας χωρίζουμε στη μέση τον κορμό του, πιέζοντας με την παλάμη μας για να ανοίξει στα δύο.
  5. Τοποθετούμε την κωλοχτύπα με την κομμένη πλευρά σε ένα ταψί και την αλείφουμε παντού με 2 κουτ. σούπας από το μαλακωμένο βούτυρο.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, σε γκριλ προθερμασμένο στους 200°C, για περίπου 5-7 λεπτά.
  7. Παράλληλα, βάζουμε να κοχλάσει ξανά το νερό στο οποίο βράσαμε την κωλοχτύπα.
  8. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε αλ ντέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  9. Τέλος, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  10. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά και την τελευταία κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
  11. Από πάνω ακουμπάμε την ψημένη κωλοχτύπα, περιχύνουμε με τα νόστιμα υγρά του ταψιού, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Ρομπόλα ΠΟΠ Κεφαλληνίας: Robola Lees Gentilini και βαρελάτη Ρομπόλα από την Ορεάλιο Γη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών