20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 10
Για τη βάση
Για τη γέμιση
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το cheesecake, ξεκινάμε με τη βάση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
- Αλέθουμε τα μπισκότα σε έναν πολυκόφτη σε σκόνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Το αδειάζουμε σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου περίπου 23 εκ.
- Το απλώνουμε να καλύψει τον πυθμένα και το πιέζουμε με τον πάτο ενός ποτηριού, ώστε να γίνει μια ενιαία και συμπαγής βάση.
- Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
- Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και την ξινόκρεμα ή το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές κρεμώδες μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης ομοιόμορφα πάνω από την κρύα βάση μπισκότου.
- Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι το τσίζκεϊκ να σταθεροποιηθεί στην περιφέρεια, αλλά στο κέντρο να παραμείνει ελαφρώς τρεμουλιαστό.
- Βγάζουμε το τσίζκεϊκ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για 2-3 ώρες.
Επικάλυψη & σερβίρισμα
- Βάζουμε τα στραγγισμένα βύσσινα μαζί με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να βράζουν.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το αδειάζουμε στο κατσαρολάκι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ξανά βράση τα βύσσινα και να δέσει ελαφρώς το λιγοστό σιρόπι τους (περίπου 7-8 λεπτά).
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απλώνουμε πάνω στο τσίζκεϊκ λίγο πριν σερβίρουμε.
Μυστικά
Αν δεν το καταναλώσουμε την ίδια μέρα, διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο, σκεπασμένο καλά με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.