45'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 8Για την καρυδόπιτα
Για την κρέμα
Για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Καρυδόπιτα
- Για το cheesecake με βάση από καρυδόπιτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το αλεύρι με τα καρύδια.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά και αδειάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., στο οποίο έχουμε προηγουμένως φτιάξει έναν πάτο από αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά (περίπου 1 ώρα). Αν έχει φουσκώσει σε κάποια σημεία η καρυδόπιτα, την ξεφορμάρουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στην ουσία θα κόψουμε και θα αφαιρέσουμε όλο το επάνω μέρος της, αφήνοντας μια βάση πάχους 2-3 εκ. Αυτή τη βάση θα την ξαναβάλουμε στο τσέρκι, το οποίο ακουμπάμε τώρα σε πιατέλα και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο που είχαμε βάλει πριν από το ψήσιμο.
Κρέμα
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να σχηματίζει γραμμές και να δένει λίγο.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την καρυδόπιτα και αφήνουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα περίπου.
Διακόσμηση
- Με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε το γλυκό από το τσέρκι και ξεφορμάρουμε.
- Απλώνουμε τα βύσσινα πάνω στο τσίζκεϊκ. Σκορπάμε εδώ κι εκεί τις σταγόνες σοκολάτας και τα φυστίκια Αιγίνης.
- Τέλος, περιχύνουμε με το σιρόπι από τα βύσσινα και ρίχνουμε ομοιόμορφα το ξύσμα λάιμ, αν το βάλουμε. Το cheesecake με βάση από καρυδόπιτα, βύσσινα και φυστίκια Αιγίνης είναι έτοιμο!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.