45' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την καρυδόπιτα

Για την κρέμα

Για τη διακόσμηση

Διαδικασία

Καρυδόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το αλεύρι με τα καρύδια.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά και αδειάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., στο οποίο έχουμε προηγουμένως φτιάξει έναν πάτο από αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά (περίπου 1 ώρα). Αν έχει φουσκώσει σε κάποια σημεία η καρυδόπιτα, την ξεφορμάρουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στην ουσία θα κόψουμε και θα αφαιρέσουμε όλο το επάνω μέρος της, αφήνοντας μια βάση πάχους 2-3 εκ. Αυτή τη βάση θα την ξαναβάλουμε στο τσέρκι, το οποίο ακουμπάμε τώρα σε πιατέλα και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο που είχαμε βάλει πριν από το ψήσιμο.

Κρέμα

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να σχηματίζει γραμμές και να δένει λίγο.
  3. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την καρυδόπιτα και αφήνουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα περίπου.

Διακόσμηση

  1. Με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε το γλυκό από το τσέρκι και ξεφορμάρουμε.
  2. Απλώνουμε τα βύσσινα πάνω στο τσίζκεϊκ. Σκορπάμε εδώ κι εκεί τις σταγόνες σοκολάτας και τα φυστίκια Αιγίνης.
  3. Τέλος, περιχύνουμε με το σιρόπι από τα βύσσινα και ρίχνουμε ομοιόμορφα το ξύσμα λάιμ, αν το βάλουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Καρύδια

Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Γλυκό

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών