ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣCheesecake με βάση απο καρυδόπιτα, βύσσινα και φυστίκια ΑιγίνηςCheesecake με βάση απο καρυδόπιτα, βύσσινα και φυστίκια Αιγίνης Διάσημο και δημοφιλές γλυκό, κυρίως για την ευκολία του. Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές και ακόμα περισσότερες παραδοσιακές εκδοχές cheesecake με διάφορα τοπικά τυριά, αλλά δύο είναι οι βασικές κατηγορίες: τα άψητα (κρύα) τσίζκεϊκ, που διατηρούνται στο ψυγείο, και τα ψημένα, με πιο διάσημο εκπρόσωπο των τελευταίων το cheesecake της Νέας Υόρκης. Η συνταγή που σας δίνουμε εδώ είναι το κλασικό κρύο cheesecake, που είναι και το πιο εύκολο, με βάση από μπισκότα digestive και γέμιση από τυρί κρέμα. Ο καθένας μπορεί να το σερβίρει κατά βούληση με μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, sour cream, φρέσκα φρούτα κ.ά.

20' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Διαδικασία

Βάση:

  1. Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ, σε σκόνη. Τα αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να βραχεί καλά το μπισκότο και να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
  2. Το αδειάζουμε μέσα σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 20 εκ. (ή σε τσέρκι), και το απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω, να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος και να γίνει μια συμπαγής βάση.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει.

Cheesecake:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα μαζί με την άχνη ζάχαρη με μια κουτάλα, ώστε να γίνει ένα μαλακό, κρεμώδες μείγμα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Το αδειάζουμε πάνω από το μπισκότο και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να κρυώσει καλά.
  4. Mπορούμε να απλώσουμε στην επιφάνεια του cheesecake, αφού κρυώσει, 150 γρ. παχύρρευστη ξινόκρεμα. Υπάρχουν διάφορα είδη με διαφορετικά λιπαρά και γεύση, αλλά όλα κάνουν εξίσου: sour cream, crème fraîche, ρωσική κρέμα σμετάνα (σε ρωσικά μπακάλικα). Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μια δική μας, αυτοσχέδια ξινόκρεμα ανακατεύοντας 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά με τον χυμό από 1 μεσαίο λεμόνι. Με το που πέσει ο χυμός λεμονιού στην κρέμα, θα δούμε κάτι μαγικό να συμβαίνει: η κρέμα σφίγγει και πήζει αυτομάτως. Για να δέσει και να ωριμάσει η γεύση της, την αφήνουμε 1 νύχτα εκτός ψυγείου. Την επόμενη μέρα την απλώνουμε πάνω στο cheesecake. Πάνω από το cheesecake (με ή χωρίς ξινόκρεμα) μπορούμε να σερβίρουμε φρέσκα φρούτα – ιδανικά, φρούτα του δάσους, μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού ή βύσσινα από κομπόστα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών