ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί μπουμπουριστοί με αρισμαρίΧοχλιοί μπουμπουριστοί με αρισμαρί: μια συνταγή από το Ρέθυμνο

 

 

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοχλιούς λαδερούς με πατάτες και ντομάτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  2. Ρίχνουμε τους χοχλιούς, τον μάραθο και τον μαϊντανό και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
  3. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τους χοχλιούς και το αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
  4. Μετριάζουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τις πατάτες, μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, και τέλος προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, ώστε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα της ντομάτας, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Μυστικά

*Πώς καθαρίζουμε τα σαλιγκάρια Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζ. τσαγιού ξίδι και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ώστε να μαλακώσουν αρκετά. Τα στραγγίζουμε καλά. **Η φρέσκια ντομάτα σφίγγει τις πατάτες και δεν τις αφήνει να μαλακώσουν γρήγορα. Γι’ αυτό τη ρίχνουμε στο τέλος, μόλις οι πατάτες είναι σχεδόν έτοιμες και μαλακές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών