*Πώς καθαρίζουμε τα σαλιγκάρια Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζ. τσαγιού ξίδι και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ώστε να μαλακώσουν αρκετά. Τα στραγγίζουμε καλά. **Η φρέσκια ντομάτα σφίγγει τις πατάτες και δεν τις αφήνει να μαλακώσουν γρήγορα. Γι’ αυτό τη ρίχνουμε στο τέλος, μόλις οι πατάτες είναι σχεδόν έτοιμες και μαλακές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.