ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί μπουμπουριστοί του ΑλέκουΧοχλιοί μπουμπουριστοί του Αλέκου Η συνταγή αυτή, που ανέσυρε από τα βιβλία της μητέρας της η κ. Λίτσα Ηλιάκη, από το χωριό Σαϊτούρες Ρεθύμνου, είναι δημοφιλής σε όλο το νησί.

40' προετοιμασία
13' μαγείρεμα
Σύνολο: 53'

Υλικά

Μερίδες: μεζές για 4 άτομα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους χοχλιούς μπουρμπουριστούς, ξεκινάμε καλύπτοντας τον πυθμένα ενός μεγάλου τηγανιού με μία λεπτή στρώση αλάτι και βάζουμε επάνω τους χοχλιούς, με το άνοιγμα να μπρούμυτα.
  2. Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και «ψήνουμε» για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να σταματήσει ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνουν τα κελύφη όταν «ψήνονται».
  3. Ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Περιχύνουμε με το ξίδι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και σκορπίζουμε το δεντρολίβανο.
  4. Αποσύρουμε και σερβίρουμε τους μπουμπουριστούς χοχλιούς.

Μυστικά

Καθάρισμα σαλιγκαριών* Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφος από υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στην εσωτερική πλευρά. Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό. Οσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό και 150 ml ξίδι, τα βάζουμε στη φωτιά να πάρουν μια βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά μέσα στην κατσαρόλα, με ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι. Μόλις πάρουν μια βράση, τα σουρώνουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT