«Με τα πρωτοβρέξια βγαίνουν μουρμούρια (είδος σαλιγκαριού) και χοχλιοί», μου λέει ο κυρ Αλέκος και με συμβουλεύει: «Ό,τι φαΐ και να ψήσεις, πρέπει η φωτιά να είναι σιγανή, αλλιώς δεν κάνεις τίποτα. Εγώ τα έμαθα αυτά από τη μάνα μου, από την πεθερά μου κι από τη γυναίκα μου. Μοναχοί ντους θα σου πούνε ότι είναι έτοιμοι. Αυτοί μόλις τραβήξει το κρασί ντονέ και πιει το ξίδι, να πούμε, χτυπάει λίγο λίγο ο χοχλιός ο ίδιος. Όταν αρχίζουν και χτυπάνε, είναι έτοιμοι, θέλει ας πούμε κάνα τέταρτο», εξηγεί ο κυρ Αλέκος. Για να καθαρίσουμε τους χοχλιούς, ακολουθούμε το προβράσιμο που αναφέρουμε στην αρχή της συνταγής. Ωστόσο στην αγορά (π.χ. στα περισσότερα κρητικά παντοπωλεία) βρίσκουμε και ήδη καθαρισμένους και προβρασμένους, που το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καλό ξέβγαλμα και σχολαστικό στράγγισμα.
