
15'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Μερίδες: 3-4Διαδικασία
Για τους χοχλιούς
- Για να ετοιμάσουμε τους χοχλιούς μπουμπουριστούς κάνουμε το εξής: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους χοχλιούς για 1-2 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και αλατίζουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ξίδι και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για 1 έως 2 λεπτά ακόμα, για να φύγει ο «θυμός» από το ξίδι.
*Για το καθάρισμα των σαλιγκαριών
- Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα.
- Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη.
- Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση.
- Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζάνι ξίδι και 1 κουτ. σούπας αλάτι.
- Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.