30' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την άλμη

Για την πικάντικη μαρμελάδα

Διαδικασία

  1. Αποβραδίς: Κάνουμε αρκετό χώρο στο ψυγείο για να χωρέσει το χοιρινό. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για την άλμη για 5 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Αδειάζουμε σε μια λεκάνη ή σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε 3½ λίτρα παγωμένο νερό. Ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το χοιρινό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  2. Την επομένη, βγάζουμε το κρέας από την άλμη και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  3. Βάζουμε το χοιρινό καρέ σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με το λάδι και 50 ml νερό. Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα. Όσο ψήνεται το κρέας, ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα.
  4. Μαρμελάδα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  5. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ωραία μαρμελάδα. Αλείφουμε με λίγη από την πικάντικη μαρμελάδα το καρέ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το χοιρινό και να ροδίσει. Την υπόλοιπη μαρμελάδα την αδειάζουμε σε μπολ και τη σερβίρουμε ζεστή μαζί με το χοιρινό καρέ.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών