Ιδανικό συνοδευτικό είναι μια σαλάτα από τριμμένα καρότα ανακατεμένα με λίγο ψιλοκομμένο σύγλινο, σοταρισμένο μέχρι να γίνει τραγανό, χυμό πορτοκαλιού και λίγο κύμινο.
15'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το κρέας
Για τις πατάτες
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χοιρινό λαιμό κρασάτο με δεντρολίβανο και πατάτες, ξεκινάμε με τις πατάτες.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, τα δύο είδη μπούκοβου, τον χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και άφθονο πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
Κρέας
- Σε ένα μπολ αλατοπιπερώνουμε τα κομματάκια χοιρινού και αφήνουμε κατά μέρος επίσης για 1 ώρα, όσο μαρινάρονται και οι πατάτες.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρέας, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το φασκόμηλο και τα σποράκια καρδάμωμου, το κρασί και 400 ml νερό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει μία βράση και ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τις πατάτες και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν και οι πατάτες.
- Τέλος, ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και τον μαϊντανό, σείουμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.