ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτόσουπα με καυκαλήθρες και κρέμα φέταςΧορτόσουπα με καυκαλήθρες και κρέμα φέτας
1 ώρα και 35' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες

Για τον ζωμό λαχανικών

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ζωμός

  1. Για να φτιάξουμε τη χορτόσουπα, ξεκινάμε με το ζωμό. Καθαρίζουμε λαχανικά και μυρωδικά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 1 1⁄2 λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά.
  2. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα για 1 ώρα. Τον σουρώνουμε και πετάμε τα στερεά υλικά.

Σούπα

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε, τις πατάτες, το πράσο, τα καρότα, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Το πολτοποιούμε όλο στον πολυκόφτη, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρή και στεγνή) σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα και μυρωδικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά,πριν οι πρασινάδες χάσουν το ωραίο φωτεινό χρώμα τους, και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λείος πολτός.
  5. Τον αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  6. Μοιράζουμε αμέσως τη σούπα στα πιάτα, για να μη χάσει το ωραίο πράσινο χρώμα της, και διακοσμούμε με φυλλαράκια καυκαλήθρας.
  7. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, βάζουμε από 1 κουταλιά γιαούρτι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών