1 ώρα και 35'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: για 6-8 μερίδεςΓια τον ζωμό λαχανικών
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζωμός
- Για να φτιάξουμε τη χορτόσουπα, ξεκινάμε με το ζωμό. Καθαρίζουμε λαχανικά και μυρωδικά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 1 1⁄2 λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά.
- Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα για 1 ώρα. Τον σουρώνουμε και πετάμε τα στερεά υλικά.
Σούπα
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε, τις πατάτες, το πράσο, τα καρότα, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Το πολτοποιούμε όλο στον πολυκόφτη, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρή και στεγνή) σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα και μυρωδικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά,πριν οι πρασινάδες χάσουν το ωραίο φωτεινό χρώμα τους, και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λείος πολτός.
- Τον αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Μοιράζουμε αμέσως τη σούπα στα πιάτα, για να μη χάσει το ωραίο πράσινο χρώμα της, και διακοσμούμε με φυλλαράκια καυκαλήθρας.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, βάζουμε από 1 κουταλιά γιαούρτι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.