30'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Για την κρέμα φέτας
Διαδικασία
- Για τη χορτόσουπα με καυκαλήθρες και κρέμα φέτας, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και τα χορταρικά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Αποσύρουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και μεταφέρουμε τη σούπα σε δόσεις, στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
- Την πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει λεία. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, την περνάμε από σήτα, την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τη διατηρούμε ζεστή.
Κρέμα φέτας
- Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τη φέτα, το δυόσμο (κρατάμε μερικά φυλλαράκια για διακόσμηση) και το τριμμένο φουντούκι (αν βάλουμε) και τα χτυπάμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το λεμόνι και το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί ένα ομοιογενές και πηχτό μείγμα.
- Βάζουμε τη σούπα σε μπολ, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από την κρέμα φέτας σε κάθε μερίδα, διακοσμούμε, αν θέλουμε, με φυλλαράκια δυόσμου και ολόκληρα φουντούκια (αν μας αρέσουν) και σερβίρουμε.