ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαραδοσιακό αττικό ψωμίΠαραδοσιακό αττικό ψωμί
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 50' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 14-16

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χριστόψωμο με ξερά φρούτα, πορτοκάλι και λίγο ταχίνι, πρώτα βράζουμε το νερό με τα αρωματικά (να πάρει μία βράση) και το αφήνουμε να γίνει αρκετά χλιαρό. Τότε ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να μοιάζει το μείγμα με χυλό. Τον αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει.
  2. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το ταχίνι, τον χυμό, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το κονιάκ ή το τσίπουρο, το ελαιόλαδο και τον χυλό της μαγιάς. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τα χέρια για τουλάχιστον για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα ή λίγο νερό (αλεύρι για να σφίξει, νερό για να αραιώσει).
  3. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Ζυμώνουμε πάλι με τα χέρια για άλλα 10 λεπτά και βάζουμε μέσα τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα καρύδια.
  4. Κρατάμε λίγη ζύμη για το στόλισμα και βάζουμε την υπόλοιπη σε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ., το οποίο έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει, για 45 λεπτά, σε ζεστό περιβάλλον.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  6. Στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα σχεδιάκια από ζύμη και με ένα μεγάλο σταυρό στο κέντρο.
  7. Αλείφουμε με το μέλι που έχουμε αραιώσει στο νερό και ψήνουμε το χριστόψωμο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Μυστικά

Χρησιμοποιούμε όποιους ξηρούς καρπούς θέλουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 17.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών