«Οι συνταγές δεν πρέπει να χάνονται. Να περνούν από γενιά σε γενιά. Τούτη η μυστήρια συνταγή δεν υπάρχει πουθενά με αυτό το όνομα. Ίσως να έχει τροποποιηθεί η ονομασία και, όσο κι αν έχω ψάξει, δεν τη βρίσκω πουθενά. Είναι ένα γλυκό, τη συνταγή του οποίου έφερε μαζί της η γιαγιά μου. Μας το έφτιαχνε συχνά στο σπίτι και γινόταν πανηγύρι. Μαλώναμε για το ποιος θα έτρωγε τα πιο πολλά. Να σκεφτείτε ότι εγώ σας δίνω τη μισή δόση από αυτήν που έκανε η γιαγιά μου, και στο σπίτι μας δεν έμενε τίποτα μέσα σε μία μέρα. Είναι κέρασμα με γεύση δυνατή» Π.Α.

 

 

40' προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Τεμάχια: 100

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τις δίπλες Άγκυρας – Ελί κοουλού, βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ με τον ειδικό αναδευτήρα για ζύμη, σχηματίζοντας μια λακκούβα στη μέση του αλευριού.
  2. Αδειάζουμε στη λακκούβα τα αυγά και ανακατεύοντας ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, έως ότου δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη, μαλακή.
  3. Εάν χρησιμοποιούμε το μίξερ, αφήνουμε να δουλέψει γύρω στα 3-5 λεπτά, έτσι ώστε η ζύμη μας να γίνει πιο ελαστική.
  4. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακή και κολλάει στο χέρι ή αν γίνει πολύ σφιχτή, τότε ρίχνουμε αντίστοιχα λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μικρές μπάλες και ανοίγουμε την καθεμία σε μικρά φύλλα, διαμ. περίπου 10 εκ.
  7. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντας καλά το καθένα ξεχωριστά, εκτός από το τελευταίο.
  8. Βάζουμε τα φύλλα στο ψυγείο, για να παγώσει το βούτυρο.
  9. Κατόπιν ανοίγουμε με έναν πλάστη τα στοιβαγμένα φύλλα όλα μαζί σε ένα μεγάλο φύλλο τετράγωνο 40 χ 40 εκ.
  10. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το φύλλο ανά 4 εκ.
  11. οριζόντια και κάθετα, δημιουργώντας έτσι 100 τετράγωνα φυλλαράκια των 4 εκ.
  12. Ο σκοπός μας είναι σχηματίσουμε φουρφούρια, τους παιδικούς χάρτινους ανεμόμυλους.
  13. Χαράσσουμε λοιπόν κάθε φυλλαράκι, ξεκινώντας από τις γωνίες και καταλήγοντας λίγο πριν από το κέντρο του, ώστε να σχηματιστούν 4 τρίγωνα που ενώνονται στην κορυφή τους, δημιουργώντας έτσι τα φτερά του φουρφουριού.
  14. Διπλώνουμε μόνο τη μία γωνία κάθε τριγώνου και την κολλάμε στο κέντρο, σχηματίζοντας έτσι το φουρφούρι.
  15. Απλώνουμε τα φουρφούρια σε μια καθαρή πετσέτα και τα σκεπάζουμε με μια άλλη για να μη στεγνώσουν.

Σιρόπι

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι.
  2. Τα βάζουμε να πάρουν βράση και, όταν αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 7-8 λεπτά πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Δίπλες

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τα φουρφούρια (σε δόσεις) και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  3. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.
  4. Τα στραγγίζουμε με μια δεύτερη τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιατέλα.
  5. Οι δίπλες Άγκυρας – Ελί κοουλού τρώγονται χλιαρές ή κρύες και διατηρούνται μερικές μέρες χωρίς να τα σκεπάσουμε, για να μη μαλακώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών