20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί 38 εκ

Για το ψήσιμο

Διαδικασία

  1. Για τη φοκάτσια σε βαθύ μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίχνουμε το λάδι και σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Διπλώνουμε σε ρολό και ξανανοίγουμε σε φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
  3. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη, ανοίγοντάς τη με τα δάχτυλά μας, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του πυθμένα.
  4. Πιέζουμε κατά τόπους με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές λακκουβίτσες.
  5. Ανάβουμε τον φούρνο στους 50° C, βάζουμε μέσα το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200° C.
  7. Περιχύνουμε ομοιόμορφα το ψωμί με το λάδι και το νερό, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το δεντρολίβανο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 138.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών