20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: Για ταψί 38 εκΓια το ψήσιμο
Διαδικασία
- Για τη φοκάτσια σε βαθύ μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίχνουμε το λάδι και σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Διπλώνουμε σε ρολό και ξανανοίγουμε σε φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
- Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη, ανοίγοντάς τη με τα δάχτυλά μας, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του πυθμένα.
- Πιέζουμε κατά τόπους με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές λακκουβίτσες.
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 50° C, βάζουμε μέσα το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200° C.
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα το ψωμί με το λάδι και το νερό, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το δεντρολίβανο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 138.