ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκο κλασικό με σιμιγδάλιΓαλακτομπούρεκο κλασικό με σιμιγδάλι

Καθώς οι Αποκριές συμπίπτουν πάντα με την εποχή του πρώτου ανοιξιάτικου γάλακτος και επειδή το έθιμο θέλει γερή κατανάλωση γαλακτοκομικών και τυροκομικών, τα γαλακτομπούρεκα φουρνίζονται ασταμάτητα σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Είναι γλυκό της γιορτής και της χαράς, πλούσιο και ντελικάτο, ένα κέρασμα ταυτισμένο με την άνοιξη. Η συνταγή της Νικολέτας Δελατόλα-Φωσκόλου, που ετοιμάζεται στην Τήνο την εβδομάδα της Τυρινής και τις Αποκριές γενικότερα, είναι από τις πιο κλασικές και τη συναντάμε και στην ηπειρωτική χώρα.

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 30 x 40 εκ.

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσουν να κοχλάζουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Γαλακτομπούρεκο

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Μόλις το βούτυρο στην κατσαρόλα λιώσει και το γάλα κάψει (αλλά πριν φουσκώσει), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  4. Με κουτάλα παίρνουμε μία δόση και τη ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και τοποθετούμε ξανά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  6. Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη, λεία κρέμα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.
  8. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε εκεί τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
  9. Αν χρειάζεται, μισοσκεπάζουμε το ένα με το άλλο, ώστε να καλύψουμε και τα τοιχώματα και οι άκρες τους να εξέχουν λίγο από το σκεύος.
  10. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί (δεν χρειάζεται να έχει κρυώσει). Ισιώνουμε την επιφάνεια.
  11. Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας λίγο την κρέμα γύρω γύρω.
  12. Στρώνουμε πάνω στη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
  13. Κόβουμε τις άκρες τους ώστε να μην εξέχουν καθόλου από το ταψί ή τις στριμώχνουμε για να περάσουν ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού.
  14. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει.
  15. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  16. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και χαράσσουμε βαθιά το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια – είναι κρύο και κόβεται εύκολα.
  17. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
  18. Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε αμέσως το γλυκό με το κρύο σιρόπι, αργά και παντού.
  19. Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για περίπου 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών