Παραδοσιακό, κλασικό γλυκό με το δροσερό και όξινο λεμόνι να ισορροπεί τη γλύκα του σιροπιού.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: ταψί 30x25 εκ

Για την κρέμα

Για τα φύλλα

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Σιρόπι: Βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός). Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγη ώρα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
  2. Kρέμα: Ρίχνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά με το σύρμα. Λίγο πριν το γάλα πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το 1/3 του γάλακτος στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με γρήγορες κινήσεις, έως ότου δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος. Την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της (για να μην «πιάσει» κρούστα).
  3. Γαλακτομπούρεκο: Βουτυρώνουμε καλά το ταψί. Απλώνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε καλά. Αφήνουμε τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί. Από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε, αφήνοντας επίσης τις άκρες του να εξέχουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160º C.
  5. Μόλις τακτοποιήσουμε τα μισά φύλλα, αδειάζουμε μέσα την κρέμα και την απλώνουμε να πάει παντού.Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην κρέμα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού. Τα βουτυρώνουμε ένα-ένα και τα απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το σιροπιάζουμε ζεστό με το σιρόπι κρύο, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Είναι καλύτερα να αφήσουμε το γλυκό με το σιρόπι όλη τη νύχτα, ώστε να σιροπιαστεί καλά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών