ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠλιατέτσιΠλιατέτσι, το αρβανίτικο πλακέ ψωμί
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: για 12 ρολάκια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γαλατένια ρολάκια, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  5. Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα.
  6. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  8. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
  9. Πλάθουμε το καθένα σε χοντρό μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι.
  10. Τα τακτοποιούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο και καλύπτουμε με πετσέτες.
  11. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ελαφρώς, για 30 λεπτά.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
  13. Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος και τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τους σπόρους της αρεσκείας μας.
  14. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών