ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘρακιώτικο τυρόψωμοΘρακιώτικο τυρόψωμο Αρβανίτικο επίπεδο ψωμί με απλά υλικά, με ζυμάρι που πλάθεται σαν σφολιάτα, αλλά με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. «Αν φτιάξεις ένα κέικ ή τσουρέκι και δεν φουσκώσει, λένε: “Πώς έγινε έτσι, σαν πλιατέτσι;”» λέει η Μαρία Κουλοχέρη. Είναι ωραίο κολατσιό, που αντέχει και σερβίρεται ιδανικά με φέτα.

 

 

50' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί περίπου 35 x 45 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το πλιατέτσι, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε με τον γάντζο του μίξερ μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από το αλεύρι.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μαλακή.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Αλευρώνουμε μια καθαρή επίπεδη επιφάνεια και με τον πλάστη-βέργα ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο όσο γίνεται παραλληλόγραμμο, με πάχος 2 εκ.
  5. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και φέρνουμε τις τέσσερις πλευρές του στο κέντρο, φτιάχνοντας έναν φάκελο. Τον ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να αποκτήσει ξανά πάχος 2 εκ.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αλείμματος με λάδι - διπλώματος - ανοίγματος με τον πλάστη άλλες τρεις φορές. Την τελευταία φορά που θα ανοίξουμε το φύλλο, του δίνουμε όσο γίνεται τις διαστάσεις του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
  7. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο.
  8. Χαράσσουμε το πλιατέτσι με μαχαίρι σε μικρά καρεδάκια και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών