
45'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το θρακιώτικο τυρόψψμο, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι.
- Διαλύουμε τη μαγιά στο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
- Την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 6-8 κομμάτια.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και απλώνουμε το ένα κομμάτι ζύμης.
- Το βρέχουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και το πιέζουμε με τα χέρια μας (όχι με πλάστη), μέχρι να ανοίξει σε σχετικά λεπτό φύλλο.
- Πασπαλίζουμε το φύλλο με φέτα.
- Επαναλαμβάνουμε με το επόμενο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε πάνω από το πρώτο φύλλο.
- Το πασπαλίζουμε κι αυτό με φέτα.
- Συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια ζύμης και τα τοποθετούμε όλα το ένα πάνω στο άλλο, πασπαλισμένα το καθένα με φέτα.
- Δεν ξεχνάμε κάθε τόσο να ραντίζουμε τα φύλλα όσο τα ανοίγουμε, με λιωμένο βούτυρο.
- Φέρνουμε στο κέντρο όλες τις άκρες αυτού του πολλαπλού φύλλου, καλύπτοντας τη φέτα.
- Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο ώστε το δίπλωμά τους να έρθει προς τα κάτω και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να απλώσει καλά (περίπου 25 x 30 εκ.).
- Το αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί και ακουμπάμε εκεί το τυρόψωμο.
- Ψήνουμε, το θρακιώτικο τυρόψωμο, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να αφρατέψει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.