ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρέκι γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή καρύδιΤσουρέκι γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή καρύδι
1 ώρα προετοιμασία
45' ψήσιμο
3 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 3

Για το μείγμα μαγιάς

Για τη ζύμη των τσουρεκιών

Για την επάλειψη των τσουρεκιών

Διαδικασία

Μείγμα μαγιάς

  1. Για να φτιάξουμε αφράτο τσουρέκι με ίνες, ξεκινάμε με τη μαγιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα.

Ζύμη τσουρεκιών

  1. Στον κάδο του μίξερ (ή σε μια λεκάνη) ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το χλιαρό γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, το μαχλέπι, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς.
  2. Ζυμώνουμε τα υλικά με τον γάντζο για ζύμες για 10 λεπτά (ή με τα χέρια μας για περίπου 20 λεπτά), μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ ελαστική ζύμη. Το έντονο ζύμωμα είναι το μυστικό για να αποκτήσουν τα τσουρέκια τις ωραίες ίνες στο εσωτερικό τους.
  3. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη, σκεπάζουμε με πετσέτες και αφήνουμε το μπολ σε ένα ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, την κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα. Πλάθουμε κάθε μπάλα σε μακρύ και λεπτό μπαστούνι.
  5. Πιάνουμε ανά δύο τα μπαστούνια και τα πλέκουμε πλεξούδες, φτιάχνοντας έτσι 3 τσουρέκια. Αν θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα κουλούρας, πιάνουμε τις δύο άκρες από κάθε τσουρέκι, τις ανασηκώνουμε και τεντώνουμε ελαφρώς, να απλώσει λίγο το τσουρέκι. Έπειτα τις ενώνουμε μεταξύ τους για να φτιάξουμε κουλούρα.
  6. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε και το κόκκινο αυγό, αν το βάλουμε, μπήγοντάς το ανάμεσα στις ίνες του τσουρεκιού (στο μακρόστενο τσουρέκι) ή στο κέντρο του (αν φτιάξαμε κουλούρα).
  7. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα-δύο μεγάλα ταψιά, αραδιάζουμε εκεί τα τσουρέκια, τα σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά της επάλειψης, δηλαδή το αυγό με το γάλα, και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών προσεκτικά, για να μην τα τρυπήσουμε και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
  10. Ακουμπάμε απαλά πάνω στα τσουρέκια ένα κομμάτι λαδόκολλα, για να τα προστατέψουμε ώστε να μην «αρπάξουν» στο ψήσιμο, και ψήνουμε για 50 λεπτά. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στη λειτουργία του αέρα, στους 165°C για περίπου 45 λεπτά.
  11. Το αφράτο τσουρέκι με ίνες διατηρείται φρέσκο και αφράτο για πολλές ημέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών