40' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για τις γαλλικές μελιτζάνες provençal, κόβουμε κατά μήκος ένα λεπτό «καπάκι» από κάθε μελιτζάνα και με μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα στο εσωτερικό τους, χιαστί. Ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά, να ξεπικρίσουν.
  2. Μετά τις ξεπλένουμε ελαφρώς, τις στύβουμε με τα χέρια να στραγγίξουν όσο καλύτερα γίνεται και τις σκουπίζουμε με πετσέτα.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ρίχνουμε το ξίδι και τις ντομάτες και σιγομαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
  3. Αποσύρουμε και προσθέτουμε ελιές, κάππαρη, σχοινόπρασο, μαϊντανό, αλάτι (με μέτρο) και πιπέρι.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  5. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λάδι, τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τις βγάζουμε από το φούρνο και πιέζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη γέμιση.
  7. Μοιράζουμε τη γέμιση, πασπαλίζουμε με το ψωμί ομοιόμορφα και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν στην επιφάνεια.

Syrah ερυθρό ή ροζέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 110.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών