ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
καυτερές γαρίδες cajunΚαυτερές γαρίδες Cajun
Καθίσαμε στο Αυστράλια του Κώστα Τσίκνα, στην πλατεία του Σιγρίου στη Λέσβο. Παραγγείλαμε ούζο και τα υπόλοιπα τα αφήσαμε στον Κώστα, που είναι καλός μάγειρας, πράγμα που κληρονόμησε από τη μάνα του την Έφη, που έζησε μία δεκαπενταετία στην ξενιτιά. Ο μεζές που μας σέρβιρε ο Κώστας είναι λιγουλάκι μπελαλίδικος, αλλά αξίζει να τον προσπαθήσετε. Το μυστικό «υλικό» προκύπτει από την ίδια την πρώτη ύλη. Οι γαρίδες, αφού καθαριστούν, μαρινάρονται σε μια μαρινάδα που περιέχει τον ίδιο τους τον ζωμό.

10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 3-4 ως μεζέδες

Για την μαρινάδα

Για το πάναρισμα

Διαδικασία

  1. Για τις μαριναρισμένες γαρίδες και ύστερα πανέ, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε 300 ml νερό και τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  2. Σουρώνουμε και ρίχνουμε 130 ml από τον ζωμό στο μπλέντερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη μαρινάδα.
  3. Βάζουμε τις γαρίδες σε μπολ, τις περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 12 ώρες.
  5. Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, το γάλα και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε ελαφρώς.
  6. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σε ένα τρίτο μπολ τη φρυγανιά.
  7. Βουτάμε τις γαρίδες πρώτα στο μείγμα γάλακτος, μετά στο αλεύρι, μετά πάλι στο γάλα και τέλος στη φρυγανιά.
  8. Τις πατάμε καλά με το χέρι να πλατύνουν και πασπαλίζουμε και με άλλη φρυγανιά, ώστε να παναριστούν καλά.
  9. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  10. Τηγανίζουμε σε δόσεις για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι και τις σερβίρουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες και ύστερα πανέ ζεστές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 145.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών