
45'
προετοιμασία
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 400 γρ.Για την αρωματική σάλτσα
Διαδικασία
- Σε ένα γυάλινο σκεύος ρίχνουμε μία λεπτή στρώση αλάτι και καλύπτουμε με 1/4 από τα φιλετάκια γαύρου, το ένα δίπλα στο άλλο, με το δέρμα προς τα πάνω.
- Τα πασπαλίζουμε με μία λεπτή στρώση αλάτι και συνεχίζουμε με στρώσεις αλατιού-γαύρου μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Βάζουμε στο κέντρο ένα πιατάκι κι επάνω του βάρος (π.χ. ένα γεμάτο βαζάκι) για να τα πιέζει.
- Αφήνουμε το δοχείο ξεσκέπαστο στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
- Αν το αφήσουμε μέχρι 2 ημέρες, ο γαύρος θα γίνει σαν ελαφρόπαστος. Αν το αφήσουμε 1 εβδομάδα (συμπληρώνοντας αλάτι γύρω γύρω όσο τα φιλέτα βγάζουν υγρά), θα έχουμε σπιτικές αντζούγιες!
Αρωματική σάλτσα
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι (τη φτιάχνουμε το πολύ 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε, γιατί μετά αλλοιώνεται η γεύση της).
Σερβίρισμα
- Ξεπλένουμε γρήγορα τα φιλετάκια γαύρου ένα ένα σε τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε αμέσως σε χαρτί κουζίνας.
- Τα σερβίρουμε σε πιατέλα με τη σάλτσα.
Μυστικά
Πώς σερβίρουμε τον γαύρο:
- Ως ουζομεζέ με τουρσιά.
- Σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με φέτες αβοκάντο και σε μπουκιές κριθαροκουλούρας για ντάκο (αντί τυριού), με κάππαρη.
- Σε σαλάτα με πρασινάδες, ξινόμηλο και σέλερι, σε σαλάτα του Καίσαρα ή Νισουάζ.
- Σε πίτσα με ελιές, μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό.
- Σε μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, ελιές και κάππαρη (τον ρίχνουμε στο τέλος).
- Σε σάντουιτς με ντομάτα και μαγιονέζα.
- Μαζί με όλα τα όσπρια και τα λαδερά.
- Σε πατατοσαλάτες, με σουσάμι.