20'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 45'
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον γαύρο πλακί στον φούρνο αλατίζουμε καλά τον γαύρο και τον αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να νοστιμίσει και να στραγγίξει τα υγρά του, μέχρι να τον χρειαστούμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι το μισό ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε ελαφρώς και σοτάρουμε τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε και τις ντομάτες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάσουν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε μέσα τον γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σείουμε το ταψί, ώστε η σάλτσα να καλύψει ομοιόμορφα τα ψάρια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από τη σάλτσα ντομάτας.
Στο ποτήρι μας: Κλασικά λευκά κρασιά από Σαββατιανό, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.