ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαύρος με σέλινορίζα και μουστάρδα στο φούρνοΓαύρος με σέλινορίζα και μουστάρδα στο φούρνο
40' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6 - ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γαύρο μαρινάτο με σταφύλια, αρχικά απλώνουμε, σε ένα μικρό ταψάκι, μία λεπτή στρώση αλατιού.
  2. Από πάνω τακτοποιούμε ομοιόμορφα τα φιλετάκια γαύρου.
  3. Καλύπτουμε με άλλη μία λεπτή στρώση αλατιού.
  4. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Ξεπλένουμε γρήγορα σε τρεχούμενο νερό τα φιλέτα γαύρου και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Παράλληλα σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, σε 1 κουτ. σούπας από το λάδι, τη 1 κούπα από τα σταφύλια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν ελαφρώς.
  7. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1/2-1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  8. Αφήνουμε στην άκρη.
  9. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε τα υπόλοιπα σταφύλια.
  10. Αδειάζουμε τη «σάλτσα» σε μπολ και την ανακατεύουμε με την πιπερίτσα τσίλι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  11. Σε σχετικά βαθιά πιατέλα τακτοποιούμε τον γαύρο και από πάνω ρίχνουμε τα σοταρισμένα σταφύλια.
  12. Περιχύνουμε με την ιδιότυπη «σάλτσα» και σερβίρουμε, τον μαρινάτο γαύρο με σταφύλια, μαζί με παξιμαδάκια χαρουπιού.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε να μαρινάρουμε μόνοι μας τον γαύρο, παίρνουμε έτοιμα φιλέτα μαρινάτου γαύρου και ακολουθούμε την υπόλοιπη συνταγή κανονικά. Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε τον γαύρο από την προηγουμένη, τον καλύπτουμε με μεμβράνη και τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφύλι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών