1 ώρα
προετοιμασία
15' τηγάνισμα
40'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το γαύρο στο τηγάνι, με τραγανό πανάρισμα και δεντρολίβανο, ξεκινάμε βάζοντας τον γαύρο σε ένα ευρύχωρο σουρωτήρι, στερεωμένο σε μπολ, τον αλατίζουμε, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
- Τον βγάζουμε από το ψυγείο και τον ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας.
- Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 εκ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (το θερμόμετρο θα πρέπει να δείξει 170-180°C).
- Πιάνουμε τους γαύρους από τις ουρίτσες, ανά τρεις, τους περνάμε από το μείγμα του παναρίσματος (χωρίς να αφήσουμε τις ουρίτσες τους), τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τους βάζουμε στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε τους γαύρους με αυτόν τον τρόπο, σε δόσεις, για 1-2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.
- Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.